Volledig scherm
Diverse boten, waaronder Rijkswaterstaat, brandweer en politieboten zoeken op de Waal naar een vermist persoon. © Marco van Deick/Persbureau Heitink

Al zes doden dit jaar in de 'gevaarlijkste rivier van Nederland'

BRAKEL/NIJMEGEN/TIEL - Een 47-jarige man die een vrouw wilde redden in de Waal, overleefde het zaterdag zelf niet in Tiel. Met man en macht is zaterdag tot diep in de nacht gezocht naar de recreant. Tevergeefs. De man is de zesde die dit jaar dood is aangetroffen in het kolkende water van de rivier, die bekendstaat als de gevaarlijkste van Nederland

Volledig scherm
© DG

Drie weken geleden nog was het raak in de Waal bij Nijmegen. Een drenkeling raakte op dinsdag 22 mei vanaf de Waalbrug te water. Met een traumahelikopter en met boten werd naar het slachtoffer gezocht, maar de persoon werd niet gevonden. Na een vergeefse zoektocht staakten de hulpdiensten met dreggen. 

Wel trof de politie de zaterdag daarop het lichaam van een man aan, bij de Waalbandijk in Ophemert. De politie liet weten 'er rekening mee te houden' dat het stoffelijke overschot van de drenkeling was die eerder die week bij Nijmegen verdronk. 

Sprong

Een ander incident liep diezelfde week wél goed af. Een vrouw sprong vanaf de Waalbrug in Nijmegen de Waal in. Zij kon nog op tijd worden gered door de brandweer. 

Ook op zaterdag 12 mei vond de politie aan het eind van de ochtend een lichaam in de rivier bij Nijmegen. Het lichaam werd ter hoogte van het Honigcomplex, bij De Oversteek, door de politie uit het water gehaald. Het bleek te gaan om een 67-jarige Nijmegenaar. Of dit ook om verdrinking ging of een andere oorzaak had, is tot nu toe niet bekendgemaakt. 

Lichaam

Aan de Betuwse kant van de rivier, ter hoogte van de sluis bij Weurt, werd op vrijdag 20 april een lichaam gevonden. Volgens ooggetuigen zou het om een man gaan. Zijn lichaam zou al langer in het water liggen. 

Volledig scherm
De zoektocht met een sonar bij de Waal in Brakel. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Bij het dorp Brakel, in de gemeente Zaltbommel, eiste de Waal begin april twee levens op. Een auto met meerdere inzittenden kwam in het water terecht. Omstanders zagen de koplampen van het voertuig nog even onder water schijnen. Al snel verdween de wagen compleet uit het zicht.  De slachtoffers waren twee mannen uit Zaltbommel, een van 33 en een van 28, die uit Afrika kwamen en pas net in Nederland woonden. De 33-jarige slaagde er niet in om de auto uit te komen. Zijn jongere vriend wel, maar hij verdween al snel onder water.

Kolkend water

Dat er wel vaker mensen verdrinken in de Waal, komt onder meer door de gevaarlijke onderstroom. Wie in de Waal ligt, komt er niet snel uit. Het water stroomt hard en kolkt om de kribben heen. Vorig jaar vonden nog twintig mensen de dood in het stromende water van de rivier. 

Voor de rivier geldt geen compleet zwemverbod. Wel is het verboden om op bepaalde plekken in de rivier te zwemmen, zoals de vaargeul, bij afmeerplaatsen van schepen en bij bruggen, stuwen of sluizen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.