Deze beademingsapparaten worden normaal gebruikt in ambulances. Veiligheidsregio Gelderland-Zuid stelt ze tijdens de coronacrisis beschikbaar aan ziekenhuizen.
Volledig scherm
Deze beademingsapparaten worden normaal gebruikt in ambulances. Veiligheidsregio Gelderland-Zuid stelt ze tijdens de coronacrisis beschikbaar aan ziekenhuizen. © Eigen foto

Ambulances Gelderland-Zuid lenen beademingsapparatuur uit aan ziekenhuizen in strijd tegen coronavirus

NIJMEGEN - De ambulances van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid stellen hun beademingsapparaten beschikbaar aan ziekenhuizen. Daartoe is besloten omdat de nood aan die machines op intensive cares door de coronacrisis hoog is, zo laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio weten. 

Het gaat in totaal om twintig beademingsapparaten. Die worden normaal gebruikt op ambulances in het Veiligheidsregiogebied van Millingen aan de Rijn tot aan Culemborg. 

‘Ambulancezorg gegarandeerd’

Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken, meldt de woordvoerder. Er zouden voldoende apparaten achterblijven om goede ambulancezorg te garanderen. ,,Per post hebben we nog een à twee machines over. Als er niet genoeg waren, hadden we die twintig ook niet in bruikleen gegeven.”

De beademingsmachines uit de ambulances kunnen onder meer gebruikt worden door het Nijmeegse Radboudumc, het CWZ en Rijnstate in Arnhem. Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) draagt zorg voor de verspreiding.

Infuuspompjes en personeel uitgeleend

Naast beademingsapparatuur stellen de ambulances uit Gelderland-Zuid ook infuuspompjes beschikbaar aan regionale ziekenhuizen. Daarnaast wordt personeel uitgeleend aan de diverse intensive cares. Dat gaat niet om grote aantallen.

,,Een enkeling werkt namens ons nu in de ziekenhuizen. Verpleegkundigen van de ambulance zijn hooggekwalificeerde professionals die direct aan de slag kunnen. Maar er blijft voldoende bemanning voor onze eigen ambulances”, besluit de woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.