Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra: Mijn diepste medeleven

videoNIJMEGEN - De herdenking van het bombardement van Nijmegen, vandaag precies 74 jaar geleden, werd bijgewoond door Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. 

Hoekstra trad in januari dit jaar aan. Bij De Schommel, het monument voor de 800 dodelijke slachtoffers die vielen op 22 februari 1944, hield hij naar eigen zeggen zijn eerste openbare toespraak als ambassadeur. ,,Sta me toe namens mijn land mijn diepste medeleven te betuigen’’, zei de ambassadeur, in het Nederlands, over de tragedie die Nijmegen destijds trof. ,,Niet door onze gemeenschappelijke vijand, maar door de latere bevrijders van de stad.’’

Veerkracht

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen noemde de aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het Amerikaanse volk bij de herdenking van de februaribombardementen op Nijmegen 'een goede gewoonte'. 

In zijn eigen toespraak donderdagmiddag roemde Bruls de onvoorstelbare veerkracht van de stad. ,,Het is interessant om binnen deze historie te zien hoe er met tragische gebeurtenissen wordt omgegaan, hoe de stad en de mensen zich daaraan ontworstelen en hun leven weer op de rails proberen te krijgen.’’

Tranen

Jeroen van Zuylen, die namens de Nijmeegse Stichting In Paradisum het woord nam, gaf de verschrikkelijke gebeurtenissen een gezicht door te vertellen over Ida van Marwijk, die destijds op de Regentessestraat in Nijmegen-Oost woonde.

De beschrijving van wat Ida buiten zag die dag waarop de stad getroffen werd door een onvoorstelbare ramp, wordt een leerling van de Montessorischool Nijmegen even te veel. Ze knippert haar tranen weg en knikt 'Ja, het gaat' als een klasgenootje haar lief aankijkt.

Volledig scherm
De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra legt een krans bij monument De Schommel. © Paul Rapp
Volledig scherm
Floris, een leerling van Montessorischool Nijmegen, leest een gedicht voor. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.