Volledig scherm
Linde Egberts voor de Barbarossa-ruïne in het Valkhofpark. © Do Visser/De Gelderlander

'Arnhem en Nijmegen te veel rivalen om zich als 1 regio te presenteren'

ARNHEM – Ook al hebben Arnhem en Nijmegen veel gemeen - het Romeins verleden, de Tweede We­reldoorlog - ze zijn er niet in ge­slaagd zichzelf als 1 regio te pre­senteren. De steden blijven te veel rivalen.

Dat stelt Linde Egberts (30) in haar proefschrift ‘Chosen Legacies’ (Gekozen nalatenschappen), waar­op zij 28 januari promoveert aan de Vrije Universiteit in Amster­dam. Egberts studeerde Taal- en Cultuurstudies en doet onderzoek naar en schrijft over geschiedenis, erfgoed en ruimtelijke transformatieprocessen.

'Opheffing geen verrassing'
Ze deed onderzoek naar de manier waarop regio’s historisch erfgoed inzetten voor het creëren van een identiteit. 1 van de re­gio’s die ze onderzocht was Arn­hem-­Nijmegen. "De opheffing van Stadsregio Arn­hem-Nijmegen is geen verrassing. Een echt gevoel van samen­hang is er nooit gekomen. De praktische zaken als woningbouw en openbaar vervoer zijn geregeld en daarmee is het klaar.”

'Jaloezie'
Arnhem en Nijmegen concurreren met elkaar en de geschiedenis wordt gebruikt om die concurrentie te versterken, stelt Egberts.

"Er is ook sprake van jaloezie. De Romeinen zijn een troefkaart van Nijmegen, maar Arnhem schermt sinds een aantal jaren met het Ro­meinse legerkamp dat in Meiners­wijk is gevonden. Arnhem is be­roemd vanwege de Tweede We­reldoorlog, maar Nijmegen voelt zich op dat gebied miskend."

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.