Volledig scherm
Bert Velthuis en Gerrie Elfrink, de cultuurwethouders in Nijmegen en Arnhem. © DG

Arnhem en Nijmegen verloofd, kunsthuwelijk is in de maak

ARNHEM/ NIJMEGEN - Arnhem en Nijmegen zijn vooral elkaars rivalen, ook op het gebied van de kunsten. Dat moet anders. De droom is een gezamenlijke cultuurstad Arnhem-Nijmegen met een programma-aanbod dat op elkaar is afgestemd. En dat al binnen enkele jaren.  

De steden Arnhem en Nijmegen hebben zich vandaag verloofd op cultureel gebied. Beide gemeentebesturen, de provincie en vrijwel alle culturele instellingen willen intensiever gaan samenwerken. Er wordt een parttimer aangesteld als aanjager voor die samenwerking. 

Profiel

Als het kunsthuwelijk over een paar jaar definitief wordt bezegeld, werken in het ideale geval alle culturele instellingen samen en zijn hun programma's op elkaar afgestemd. Mogelijk dat er voor de bezoekers uit de twee steden zelfs een gezamenlijk programma-aanbod is.   

,,De steden hebben een eigen cultureel profiel’’, zegt de Nijmeegse cultuurwethouder Bert Velthuis. ,,Soms is die tegengesteld en soms aanvullend. Samenwerking kan ons allebei vooruit helpen.’’ Zelf opperde hij al eens eerder om de moderne kunst vooral in Museum Arnhem te tonen, archeologie in Museum Het Valkhof.  

Niet rivieren over

Inwoners van de ene stad gaan niet vaak de rivieren over voor een cultureel evenement. Per jaar komen maar 18.000 Arnhemmers de Waal over voor kunst, op een totaal van 580.000 (3 procent). De culturele aanjager moet onder meer kijken hoe er meer bezoekers uit de zusterstad te trekken zijn en van verder weg, zoals uit Duitsland. 

Arnhem is de stad van cultuurmakers, waar enkele topinstellingen zijn gehuisvest op het gebied van theater, dans, klassieke muziek en talenten. In Nijmegen moet je zijn voor (landelijke) festivals op het gebied van popmuziek, film en literatuur. 
Die globale indeling hebben onderzoekers van de LA Group gemaakt in hun rapport 'Culturele samenwerking in de stedelijke regio Arnhem Nijmegen'. 

Zij hadden de opdracht te kijken of samenwerking mogelijk en nuttig is. Zij belegden onder meer enkele gezamenlijke sessies met bestuurders en vertegenwoordigers van culturele instellingen uit beide steden. De algehele tendens was dat eigenlijk iedereen nauwere samenwerking ziet zitten.

Volledig scherm
Bert Velthuis, wethouder in Nijmegen.

Portemonnee

Volledig scherm
De Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink. © Gerard Burgers

Ook financieel kan dat gunstig uitpakken, omdat de landelijke Raad voor Cultuur, die onder meer adviseert over de rijkssubsidies, de regio Arnhem-Nijmegen voortaan ziet als één stedelijke cultuurregio. ,,We zijn blij met deze erkenning’’, reageert de Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink. Velthuis: ,,De subsidiestroom gaat anders lopen. We moeten zorgen dat we niet met een lege portemonnee komen te zitten.’’

Tot op heden zorgt het verkrijgen van rijkssubsidies voor concurrentie, ook tussen de twee steden. Arnhem wint dan glorieus. 
In 2017 ontvangen vijf cultuurinstellingen die gevestigd zijn in Arnhem in totaal 15 miljoen subsidie van het Rijk. Het gaat dan om Introdans, Oostpool, De Nieuwe Oost, Het Gelders Orkest en Het Nederlands Openluchtmuseum. Nijmegen huisvest maar één instelling met rijkssubsidie: Kwatta. Dat gezelschap krijgt 585.000 euro. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.