Volledig scherm
© Thinkstock

Bejaarde Nijmegenaren krijgen werkstraf en geldboetes voor illegale lotto

NIJMEGEN/ ARNHEM - Twee bejaarde mannen uit Nijmegen van 69 en 81 jaar zijn veroordeeld voor het jarenlang organiseren van een illegale lotto. Volgens justitie verdienden zij gemiddeld 172.000 euro per jaar aan de illegale lotto.

De 69-jarige Nijmegenaar moet een taakstraf van 200 uur uitvoeren. De 81-jarige man is door zijn leeftijd en gezondheidsproblemen niet in staat om een werkstraf te verrichten. Hij kreeg een geldboete van 7.000 euro.

De twee Nijmegenaren werkten tussen 2009 en 2016 samen met een 56-jarige man uit Afferden. Hij kreeg eveneens 200 uur taakstraf voor zijn bijdrage aan de lotto. Een vierde handlanger, een 73-jarige Nijmegenaar, krijgt geen straf van de rechtbank in Arnhem. Zijn rol was kleiner. De man kampt met een broze gezondheid, maar bovendien was hij de enige die bij de politie en de rechtbank alles eerlijk opbiechtte.

Het is verboden om zonder vergunning een lotto te organiseren. Doel hiervan is niet alleen het voorkomen van gokverslaving, maar ook het beschermen van de consument en het tegengaan van criminaliteit en illegaliteit, aldus de rechtbank. 

Voetbalkantine

De mannen drukten illegale boekjes, die ze verspreidden via een kapperszaak en een voetbalkantine. De lottoboekjes van deelnemers werden elke zaterdag opgehaald, waarna de trekkingen van de Nederlandse en Duitse lotto werden gevolgd. De winnende combinaties van de legale lotto’s golden ook voor de Nijmeegse variant. De winnaars kregen een envelop met contant geld. 

Leningen

De 56-jarige uit Afferden stond samen met een leeftijdsgenoot uit Gendt terecht voor het omzeilen van financiële regels. De mannen verstrekten leningen aan consumenten terwijl ze daarvoor niet de vereiste vergunning hadden. Ook meldden de mannen ongebruikelijke transacties niet bij het daartoe bestemde meldpunt. Beiden kregen een boete van 10.000 euro opgelegd. De man uit Afferden werd vrijgesproken van witwassen. 

De straffen zijn lager dan geëist. Dat komt omdat het lang duurde voordat de mannen voor de rechter kwamen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.