Volledig scherm
PREMIUM
De kapel van het Berchmanianum wordt nu gebruikt voor academische plechtigheden. © Bert Beelen

Berchmanianum is het nieuwe vlaggenschip van de Radboud Universiteit

NIJMEGEN - Wat moet je als universiteit met een monumentaal klooster? De Radboud Universiteit heeft er het academiegebouw van gemaakt. Het is een uithangbord met allure geworden.  Zeker vergeleken met met doelmatige, maar saaie bestuursgebouw aan de Comeniuslaan. 

Al met al heeft dat vlaggenschip ruim 17 miljoen euro gekost. Volgens  het kadaster betaalde de universiteit 4,74 miljoen euro  voor het klooster en bijbehorende percelen van 7,3 hectare. De verbouwing kostte 12,5 miljoen. 

Niet laten lopen

De Radboud Universiteit had al lang een afspraak met de jezuïeten over het eerste recht van koop. In 2013 kwam de transactie rond. ,,Die aankoop kon de universiteit niet laten lopen", zegt Michel ter Berg van het universitair vastgoedbedrijf. ,,De kans om dit terrein dat grenst aan de universiteit te verwerven, komt immers maar één keer voorbij.”

Drie jaar is gewerkt aan de plannen en vergunningen om het rijksmonument te kunnen verbouwen. De daadwerkelijke verbouwing kostte vervolgens ook nog een jaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.