Volledig scherm
Het wapen van de nieuwe gemeente Berg en Dal op de gevel van het gemeentehuis in Groesbeek. Foto DG © Thed Maas

Berg en Dal blijkt na de fusie 4,5 ton per jaar duurder uit

GROESBEEK - De nieuwe gemeente Berg en Dal kost per jaar dik 4,5 ton meer dan de drie voormalige gemeenten Millingen, Ubbergen en Groesbeek. Die gingen op 1 januari 2015 na een herindeling samen verder. Omgerekend komt het neer op zo'n 13 euro per inwoner.

De extra kosten hebben verschillende oorzaken. Zo werden de subsidies aan de verenigingen gelijk getrokken, waarbij de voor de clubs meest gunstige variant werd gekozen. Dat kost de gemeente dus meer geld: 164.00 euro per jaar om precies te zijn.

Hetzelfde geldt voor de OZB. Ook die werd gelijk getrokken, waarbij het voor de inwoners meest gunstige tarief, maar duurder (1.168.000 euro) voor de gemeente,  werd gekozen. Tot slot krijgt de gemeente minder geld (bijna 1,2 miljoen) van het Rijk.

Een lagere algemene uitkering, zo heet dat officieel, maar dat staat eigenlijk los van de fusie. 'Ook zonder herindeling hadden de individuele gemeenten (Ubbergen, Millingen, Groesbeek, ThM) moeten inleveren', aldus de gemeente in een nota.

Bespaard

Door de fusie werd er ook bespaard (efficiency) en wel 1,6 miljoen. Maar al met al zijn de uitgeven hoger, samen voor een bedrag van ruim 4,5 ton. Van tevoren hadden de gemeentelijke rekenmeesters berekend dat de nieuwe gemeente 388.000 euro duurder zou zijn. Dat is dus iets hoger uitgevallen.

Overigens betekent dat niet dat de gemeente krapper bij kas is komen te zitten. De spaarpot (reserve) groeide: van 50 miljoen naar bijna 53 miljoen. Dat komt voornamelijk dankzij incidentele meevallers en een eenmalige bijdrage van het Rijk in de herindelingskosten.

'Bij de start van de herindeling was het eigen vermogen 50.287.000 euro', aldus een notitie. 'Volgens de jongste jaarrekening (over 2016) was het eigen vermogen van de gemeente fors gegroeid naar 52.847.000 euro. Een link met de herindeling kan hier niet gelegd worden, maar het geeft wel de robuustheid van de 'nieuwe gemeente aan.

De gemeente stelde deze notitie op naar aanleiding van een vraag van D66 in februari van dit jaar. D66 wilde weten wat de herindeling kost.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.