Lisa Storms en Guus Baarends hebben volgens de jury het beste idee.
Volledig scherm
Lisa Storms en Guus Baarends hebben volgens de jury het beste idee. © Theo Peeters

Berg en Dal gaat aan de chocola

MILLINGEN - Ze maken er al bekroonde wijn, maar Berg en Dal wil nu ook aan de chocola. Dat smaakt goed bij elkaar. Het nog jonge bedrijfje Soeka Chocolate heeft althans de eerste prijs gewonnen van de ondernemerswedstrijd 'het beste idee van Berg en Dal'. Aan deze prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Doel van de ondernemerswedstrijd is om innovaties op gang te helpen om zodoende de concurrentiekracht van het Berg en Dalse bedrijfsleven te stimuleren. Het initiatief is van de gemeente, de STER (toerisme en recreatie) en de ondernemersverenigingen uit Millingen, Ubbergen en Groesbeek. In totaal hadden zich 47 ondernemers met een idee aangemeld: daarvan werden er vijf genomineerd voor het podium.

Dat podium stond in de leegstaande voormalige werf van Bodewes in Millingen. Maandagavond mochten de vijf genomineerden daar tijdens de Bedrijvendag 2017 hun idee voor een jury toelichten. 'Pitchen' heet dat in ondernemersjargon. Voor het eerst sinds jaren was er weer volop bedrijvigheid in de grote hal van de werf; ruim 180 ondernemers uit Berg en Dal gaven acte de presence.   

Wethouder Sylvia Fleuren (economische zaken) roemde het aantal van 47 inzenders. ,,We hebben dit idee overgenomen van Wijchen. Daar zijn 17 ideeën ingediend. En daar zitten toch wel wat meer ondernemers dan hier."

Reuzenberenklauw

De genomineerden waren De Ploegdriever (Bart Willers) met een plan om buitenlandse hinderlijke planten, denk aan de reuzenberenklauw,  aan te pakken; Mooijsap.co (Barton Arnts uit Ooij; Adam Dijkstra uit Groesbeek) met het idee om lokale sapjes op de markt te gaan brengen; het Mobiliteitspunt van Dorus Booltink uit Leuth dat kennis verzamelt om drones in te zetten als taxi; Liberation Tour van Bart Eikelenboom uit Groesbeek die moderne jeeps wil gaan gebruiken zodat toeristen ook 's winters langs de slagvelden in deze regio  gereden kunnen worden. 

En Soeka Chocolate van Lisa Storms en Guus Baarends uit het dorp Berg en Dal. Zij maken zelf chocolade - binnenkort komen de eerste repen op de markt - en zoeken eigenlijk een ruimte om een fabriekje te kunnen beginnen. De jury beloonde hun plan met de eerste prijs. ,,Mensen die hun spaargeld en energie in een bedrijfje steken moet je steunen', aldus jurylid Jan Kersten (Kegro). Op een gedeelde tweede plaats kwamen de Ploegdriever en Mooijsap.co (ieder een prijs van 10.000 euro) en als gedeelde derde eindigen het Mobiliteitspunt en de Liberation Tour (ieder 7500 euro). 

Voor het eerst sinds jaren was er weer bedrijvigheid in de hal van de voormalige scheepswerf Bodewes in Millingen.
Volledig scherm
Voor het eerst sinds jaren was er weer bedrijvigheid in de hal van de voormalige scheepswerf Bodewes in Millingen. © Theo Peeters

,,Dit is helemaal te gek". Lisa Storms en Guus Baarends  konden hun geluk niet op gisteravond. Het tweetal heeft hun baan opgezegd op hun droom na te jagen: het zelf maken van chocola. Ze reisden daarvoor zelfs naar Indonesië om er cacao te kopen en ontwikkelden zelf machines. Ze maken chocola op de oude ambachtelijke manier: van boon tot reep. In Nederland zijn slechts vijf bedrijfjes die dat doen en die zitten allemaal in de Randstad. ,,Wij komen uit deze regio: wij willen hier chocola maken", aldus Lisa. Op dit moment wordt hun chocola nog elders gemaakt; voor de feestdagen moeten hun repen in de winkel liggen. ,,We hopen dat we hier ergens een ruimte kunnen krijgen, waar we de produktie zelf kunnen gaan doen." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.