Volledig scherm
De wethouders van de nieuwe coalitie worden gefotografeerd door Henk Baron. Vlnr Sylvia Fleuren (CDA), Irma van de Scheur (GVP, Nelson Verheul (GroenLinks) en Annelies Visser (Polderbreed). Foto Theo Peeters © Theo Peeters

Berg en Dal: geen spoortje en geen windmolens

GROESBEEK - Reactivering van het spoorlijntje Nijmegen-Kleef is wat de nieuwe 'regering' van Berg en Dal betreft niet aan de orde. En voor windmolens is in deze gemeente ook al geen plaats.

Dat bleek dinsdagavond in het gemeentehuis in Groesbeek, waar de kersverse coalitie van CDA, GroenLinks, Polderbreed en GVP (Groesbeekse Volks Partij)  na anderhalve week van onderhandelingen hun plannen voor de komende vier jaar bekend maakten.

Verdere speerpunten zijn dat het centrum van Groesbeek niet afgesloten wordt voor het verkeer. Gekeken wordt of hier 'shared space' ingevoerd kan worden. Dat is een  verkeerssituatie waarbij alle weggebruikers (auto's, voetgangers en fietsers) dezelfde rechten hebben. 

De verwachting is dat alle verkeersdeelnemers dan extra voorzichtig zijn en dat auto's het centrum vaker zullen mijden. Het CDA wilde het centrum per se open houden voor auto's; GroenLinks pleitte verkeersluw of zelfs afsluiten voor auto's. Deze partijen hebben elkaar in het midden getroffen.

Mobiliteitsonderzoek

Overigens kondigt de coalitie een mobiliteitsonderzoek aan naar de toenemende verkeersdruk, ook in Leuth en Breedeweg. Daarbij wordt ook vervoer over water (het watertaxiplan van het CDA) meegenomen en wordt er extra aandacht gegeven aan de voetganger en de fietser. 

Als het gaat om de dijken in de polder: die blijven open voor verkeer.  Wel wordt overwogen om parkeren of zelfs stoppen op de dijken - vooral in het weekend is het er druk - te verbieden. Bekeken wordt - een suggestie van Polderbreed - of er bij boeren in weilanden parkeerplaatsen ingericht kunnen worden.

Wat betreft duurzaamheid concludeerde de nieuwe GroenLinks-wethouder Nelson Verheul dat er 'geen draagvlak is voor windmolens'. Verheul gaat nu op zoek naar andere oplossingen.  Zoals 'participatie in schone energie buiten de gemeentegrenzen', zoals in het regeerakkoord genoemd wordt. Denk aan het leasen van windmolens op zee.

De coalitie wil voorts een onderzoek naar een 'alternatieve invulling' van de megafarm aan de Dennenkamp in Groesbeek. Een plan om hier een melkfabriek in te vestigen werd eerder door de raad afgewezen. De hondenpoep wordt aangepakt, zonder hondenbelasting in te voeren; de belastingen gaan sowieso niet omhoog, alleen als laatste redmiddel. 

Bouwen

Er wordt gebouwd in Groesbeek, Beek, Millingen, Leuth en Kekerdom (620 huizen tot 2027).  Ofschoon steeds meer mensen zorg nodig hebben, wordt ernaar gestreefd om op de kosten van inhuur binnen vier jaar met vier ton terug te brengen, zoals onder meer door de GVP bepleit. Dat moet door efficiënter te gaan werken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.