Volledig scherm
De fontein in Beek: ooit een ferme straal, nu een sneu stroompje. © Flip Franssen

Berg en Dal heeft voorlopig geen geld voor falende fontein

BEEK - De fontein op de heuvelrug in hartje Beek kan hersteld worden. Dat gaat 25.000 tot 35.000 euro kosten. De gemeente Berg en Dal moet dat betalen. Voorlopig is er geen geld voor.

Dat stellen burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de PvdA. 

Ooit spoot de fontein tegenover het befaamde hotel Spijker een meter of 2 de lucht in. Maar sinds een jaar of acht is er niet meer van over dan een zielig straaltje water. Veel Beekenaren en 'de vele wandelaars die hier de N-70 wandelroute en de Kabouterroute volgen en langs de fontein komen' storen zich daar aan, stelt de PvdA. 

Krakkemikkig

Er is een verband tussen de falende fontein en de bouw van een villa iets hogerop in de heuvelrug aan de Elzenweg. De vijvers die daar liggen (ooit was dit Bad Beek, later de Forellenhof) voeden de beek die daar loopt én de fontein. Het hoogteverschil zorgt voor druk, waardoor de fontein kan spuiten. Dat ie dat niet doet, komt waarschijnlijk doordat de leiding die het water van vijver naar fontein voert 'krakkemikkig' is.

Om de fontein in oude glorie te herstellen moet het punt waar de waterstroom splitst, verlegd worden. Dat kost volgens Berg en Dal dus 25.000 tot 35.000 euro, kosten waarvoor de gemeente opdraait. Mocht de gemeente de fontein daadwerkelijk op willen knappen, dan moet daar eerst geld voor vrij worden gemaakt in de begroting.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.