Volledig scherm
Het Besiendershuis. © Bert Beelen

Besiendershuis lanceert concerten zonder prikkels

NIJMEGEN - Wie niet goed tegen prikkels kan maar wel graag concerten bijwoont, kan vanaf 3 juni terecht in het Besiendershuis aan de Waalkade in Nijmegen. Daar start vanaf dan een reeks van 'prikkelarme huiskamerconcerten'.

De concerten zijn speciaal bestemd voor mensen met bijvoorbeeld autisme, een depressie of chronische pijn. ,,Iedereen met een overgevoeligheid voor prikkels is welkom. Voor deze doelgroep is een concert bijwonen lastig. Er zijn bijvoorbeeld te veel mensen, het duurt te lang of de muziek staat te hard. Het is vreselijk dat zij niet meer net als iedereen van kunst en cultuur kunnen genieten’’, zegt Corrie Kuijs van het Besiendershuis. 

Zachter geluid

Samen met de Stichting Onbeperkt Genieten, die zich onder meer inzet voor jonge mensen met prikkelgevoeligheid, brengt het Besiendershuis daar nu verandering in. De optredende muzikanten maken kalme muziek en spelen akoestisch. Het geluid staat zachter dan normaal, de duur van het concert is korter en er is een relaxruimte waar de concertganger zich kan terugtrekken. ,,Ook ontvangen we minder mensen: maximaal twintig bezoekers in plaats van veertig. Van tevoren zijn de artiesten ingelicht dat ze niet te hard mogen spelen. We zien het als onze taak ervoor te zorgen dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk is’’, zegt Kuijs. 

Plan is om meer reeksen met prikkelarme concerten te gaan programmeren. Voor de komende tijd staan er drie op de planning: op zondag 3 juni speelt het Duo Alante met flamencogitaar, op zondag 24 juni zanger en gitarist Marcel Janssen en op zondag 28 juli zangeres Chayah van Diemen. De concerten starten steeds om 14.30 uur. Een kaartje kost 15 euro, 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.