Volledig scherm
Bestrijding van de eikenprocessierups. © copyright Marc Bolsius

'Bestrijd eikenprocessierups ecologisch’

NIJMEGEN/MALDEN - De eikenprocessierups die dit jaar voor enorm veel overlast zorgt, kan het beste op een natuurlijke manier worden bestreden. Daarvoor pleit de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen en omstreken bij de gemeenten in de regio. Volgens de organisatie laten experimenten met ‘natuurlijke vijanden’ al goede resultaten zien.

,,De boodschap is: richt je niet alleen op symptoombestrijding door rupsen chemisch te bestrijden, weg te branden of op te zuigen. Dat lost het probleem niet op’', zegt Frank Saris van de werkgroep. ,,Zorg dat bermen ecologisch beheerd worden, waardoor deze aantrekkelijk zijn voor natuurlijke vijanden van de rups. Zorg ook voor meer variatie in bomenbestanden. Dat betekent minder eikenlanen, waardoor de rupsen zich moeilijker verspreiden.’’

De rups werd in tal van gemeenten op zo veel plekken aangetroffen, dat vaak alleen heel urgente meldingen werden opgepakt. Daarbij ging het bijvoorbeeld om rupsen in eikenbomen bij scholen of bij winkelgebieden. Het probleem is dat haartjes van de rups bij mensen in de huid, ogen en luchtwegen dringen. Met gezondheidsklachten tot gevolg. In Nijmegen werden in juli bouwvakkers ziek die op de universiteitscampus werkten aan de nieuwbouw van de faculteit voor sociale wetenschappen. Het project liep daardoor zelfs vertraging op.

Nestkastjes

De gemeente Nijmegen staat open voor natuurlijke maatregelen, zegt een woordvoerster. ,,We hebben dit jaar bij wijze van proef nestkastjes opgehangen voor koolmezen om de rups te bestrijden. Daarnaast hebben we andere maatregelen genomen die de biodiversiteit ten goede komen, zoals bermbeheer en maaibeleid. Maar hierbij spelen ook andere belangen een rol, zoals verkeersveiligheid.’'

De maatregelen die de werkgroep voorstaat zijn bedoeld voor de langere termijn. Naast bermen met meer bloemen en kruiden - die andere insecten en daarmee meer rupsetende vogels en vleermuizen aantrekken - stelt de werkgroep voor om nestkasten op te hangen voor vogels als de koolmees en de boomklever. ‘Een koolmezenjong eet in twee weken tijd zo’n achthonderd rupsen, en dat bij nestjes van 8 tot 22 jongen. Dat tikt aan.’

Niet maaien

Wat betreft maaien is het advies van de Vogelwerkgroep: maai niet, behalve als de verkeersveiligheid in het geding is. Als je planten en bloemen laat uitbloeien, krijg je een natuurlijke leefomgeving voor vogels en andere dieren.

Ook bij de gemeente Heumen valt de oproep niet in dorre aarde. ,,We staan zeker open voor een ecologischer aanpak’', zegt een woordvoerder. In de gemeente werden dit jaar 1713 bomen - vooral inlandse eiken - preventief behandeld. Uit 922 bomen zijn nesten verwijderd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.