Bewijs zwarte gaten geleverd, mede dankzij onderzoeker Radboud Universiteit
videoNIJMEGEN - Een van de grootste mysteries over het heelal is ontmaskerd: zwarte gaten bestaan, 100 procent zeker. Woensdagmiddag worden op persconferenties die gelijktijdig werden gehouden in Brussel, Verenigde Staten, Chili, China, Taiwan en Japan beelden getoond van een superzwaar zwart gat. Ze gelden als ultiem bewijs. Een Nobelprijswaardige prestatie, zo wordt alom gesteld in de wereld van de astronomie.
Delen per e-mail
Radiosterrenkundige Heino Falcke van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een belangrijke bijdrage geleverd voor de wetenschappelijke doorbraak waarvoor op tal van plekken in de wereld is samengewerkt.
In 1998 al schreef Falcke de eerste wetenschappelijke publicatie over hoe ‘ooit’ zwarte gaten in beeld gebracht konden worden: door wereldwijd grote – uiteindelijk in totaal acht - schotelantennes aan elkaar te koppelen om een ‘fototoestel’ te maken dat zo groot is als de hele aarde. ,,Het is alsof we de frequenties van duizend autoradio’s achter elkaar zetten. In plaats van megahertz, krijg je tetrahertz. Zo kun je heel ver kijken”, wist hij vanaf het begin.
Visionair
Falcke was een visionair, hij deed zijn uitspraken in een tijd dat er nog genoeg wetenschappers waren die twijfelden aan het bestaan van zwarte gaten en/of de mogelijkheid voor het bewijzen daarvan.
De bijkomende ‘truc’ die de in Keulen geboren wetenschapper bedacht, was om met de telescoop op zoek te gaan naar plekken in de ruimte waar veel radiostraling zit. Zo kon hij met zekerheid plaatsen aanwijzen waar zwarte gaten zijn te vinden. „Een zwart gat zuigt gas op, dat is wat die radiostraling veroorzaakt”, lichtte hij eerder toe aan De Gelderlander.
Elk melkwegstelsel draait vermoedelijk om een enorm zwart gat met een massa van vier miljoen keer onze zon. Het gewicht van de aarde, maar dan samengeperst in een tennisbal. Door de enorme zwaartekracht die dat met zich meebrengt, wordt ook al het licht weggezogen. Dat is het euvel waarmee wetenschappers kampten om een zwart gat in beeld te kunnen brengen en het bestaan ervan te bewijzen.
Falcke slaagde er met zijn wetenschapsgroep al in 2004 in eerste metingen te doen vlak bij de rand van een zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel: Sagittarius A, op 26.000 lichtjaren. Om de prestatie in perspectief te plaatsen: de zon staat ‘slechts’ 8 lichtminuten ver.
Waarnemingen
De waarnemingen die woensdagmiddag werden onthuld, gedaan in 2017, zijn van een mega-superzwaar zwart gat gefotografeerd in het elliptische sterrenstelsel M87.
Hoewel het bewijs voor het bestaan van zwarte gaten is geleverd, blijven nog veel vragen open. Want door het gebrek aan licht kon alleen de buitenkant van het zwarte gat in beeld worden gebracht. Onduidelijk blijft wat zich afspeelt in het zwarte gat zelf. Verdwijnen materie en energie voorgoed of blijft een deel toch voortbestaan? En is er toch een manier om een zwart gat ‘te betreden’ om daar achter te komen?
Zoals Heino Falcke al eerder liet weten: na het bewijs voor het bestaan van zwarte gaten, gaat het echte onderzoek nu pas beginnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
uitslag Heb jij gewonnen? Bekijk hier de uitslag van de Gelderlander pubquiz
De allereerste online nieuwjaarspubquiz van de Gelderlander zit erop. Vrijdagavond streden vanuit huiskamers door heel de regio 734 mensen in een digitale kroeg om de hoofdprijs. -
NEC bindt Drutenaar Joep van der Sluijs: contract tot 2023
NIJMEGEN - Joep van der Sluijs heeft zijn aflopende contract bij NEC met twee jaar verlengd. De 19-jarige middenvelder uit Druten zette vrijdagmiddag zijn krabbel onder een overeenkomst tot 2023. -
PREMIUM
Mental coach helpt NEC-keeper Alblas weer op de been: ‘Kom op, zeg’
NIJMEGEN - Norbert Alblas ging door een dal na grove fouten in de afgelopen weken. Tegen koploper SC Cambuur (0-0) revancheerde de doelman van NEC zich zondagmiddag. -
CHECK JOUW REGIO CORONAKAART | Dieprode hotspots in Maas en Waal en Liemers, Wageningen doet het opvallend goed
De daling van het aantal coronabesmettingen zet in de hele regio door. Toch blijven er zorgenkindjes zichtbaar: gemeenten die dieprood kleuren op de coronaart en het nog steeds niet heel veel beter doen. -
Auto belandt in de sloot na botsing met vrachtwagen op A73, bestuurder door politie meegenomen voor verhoor
NIJMEGEN - Een auto is vrijdagavond in het water langs de A73 bij Nijmegen beland. De bestuurder is na het ongeluk door de politie meegenomen voor verhoor.
-
‘Uniseksnaam’ Robin de favoriet van 2020
GROESBEEK - 2020 was weer een jaar vol nieuw leven in de regio. In Berg en Dal, Mook en Middelaar en Heumen kon er 464 keer een ooievaar buiten worden gezet. Die baby’s kregen namen als Max, Bram, Dex en Niek bij de jongens, terwijl bij de meisjes voor namen Esmee, Saar, Floor en Mila gekozen werd. -
Outletstore waar winkeliers winterkleding kunnen slijten, komt er ‘in principe’
-
PREMIUM
Fietspad in Nijmegen gaat dwars door oud bosje: ‘Kan het echt niet anders, gaan we over tot kap’
NIJMEGEN - Een rechtstreekse fietsverbinding van Heseveld naar de Hazenkamp. De gemeente Nijmegen laat onderzoeken of dat kan zonder te veel schade aan te richten. De doortrekking loopt dwars door een oud bosje. Hoe dan ook wordt de ecologische waarde van het terrein minder, oordelen boomspecialisten.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
4 reacties
Alive
LoekiedeLeeuw
Dion
Lentenaar