Volledig scherm
Het voorbeeld voor het Nijmeegse Omgangshuis is Arnhem. Hier draait sinds drie jaar ook een Omgangshuis. © Archieffoto Rolf Hensel

Bij vechtscheiding naar het Omgangshuis: een veilige ontmoetingsplek voor kinderen

NIJMEGEN - Er komt in Nijmegen een Omgangshuis voor kinderen van gescheiden ouders. Het Omgangshuis is neutraal terrein en daarmee een veilige plek waar kinderen hun niet-verzorgende ouder, meestal de vader, kunnen ontmoeten, spelletjes doen en een band opbouwen.

Zo'n 700 kinderen kunnen jaarlijks gebruik maken van het Omgangshuis. Dat zegt Marga Trentini van welzijnsorganisatie Sterker sociaal werk, de instelling is drijvende kracht achter het Omgangshuis. Die veilige, neutrale ontmoetingsplek komt in voorzieningenhart De Ster in Nijmegen-Noord, en start zaterdag 4 mei. ,,De eerste aanmeldingen zijn al binnen.”

Getouwtrek

Trentini heeft als coördinator Begeleide Omgang dagelijks te maken met ouders die in een (v)echtscheiding zijn verwikkeld. Eén op de drie huwelijken strandt, daarnaast zijn er samenwoners die uit elkaar gaan. Vaak is er getouwtrek om de kinderen en de bezoekregeling een probleem. ,,Ik ken een kind van vijf dat nog nooit zijn vader heeft gezien. Kinderen zitten bij een scheiding  soms in de knel. Worstelen met loyaliteit, missen de andere ouder, hebben gedrags- of concentratieproblemen of ontberen een rolmodel. Hoe fijn is het als een vader - of een moeder - ondanks alle problemen tussen de partners toch zijn kind kan zien.”

Het Omgangshuis kan een oplossing zijn. ,,Voor een Begeleide Omgang bij een scheiding is de eis dat beide ouders met elkaar om tafel gaan. Vaak is dat niet het geval, ik moet zeker één keer in de week ‘nee’ verkopen bij aanvragen. Bij het Omgangshuis geldt die eis niet en daardoor is het heel laagdrempelig. De ouder bij wie het kind in huis woont, brengt zoon of dochter naar het Omgangshuis. De andere ouder kan het kind twee uur ontmoeten, knuffelen, spelletjes doen.”

Belangrijk: het Omgangshuis heeft twee ingangen, met een eigen parkeerplaats. Dus de ouders hoeven elkaar niet te ontmoeten. 

‘Geen steriel kantoor’

In het Omgangshuis kunnen op een zaterdag maximaal 16 kinderen en hun ouders terecht, in een klaslokaal van basisschool het Talent dat in De Ster zit. ,,Een prettige ruimte met speelgoed, geen steriel kantoor”, zegt Trentini.

In dit lokaal kunnen maximaal vier ouders hun kinderen ontmoeten, er zijn vier begeleiders bij. Na twee uur worden de kinderen opgehaald door de andere ouder. Die kan eventueel wachten in een andere ruimte, waar de ouder ook een gesprek kan hebben, met ‘lotgenoten’ of met begeleiders van het Omgangshuis. Er zijn huisregels in het Omgangshuis waar de ouders zich aan moeten houden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.