Volledig scherm
© Bert Beelen

Binnen 48 uur afspraak en diagnose bij nieuw hartcentrum in Nijmegen

NIJMEGEN - Het CWZ en Radboudumc in Nijmegen beginnen samen een nieuw hartcentrum. Wie door de huisarts wordt doorverwezen, kan daar binnen 48 uur terecht voor onderzoek en meteen ook een diagnose en behandelplan. Dit moet een einde maken aan de lange wachtlijsten.

Het nieuwe diagnostisch hartcentrum kan naar verwachting 2.400 patiënten per jaar aan. Die komen voornamelijk uit Nijmegen en omgeving, het verzorgingsbied van beide ziekenhuizen. Het is niet bedoeld voor mensen met acute hartklachten, die gaan net als nu direct naar de Spoedeisende Hulp of Eerste Hart Hulp van de ziekenhuizen. Die afdelingen blijven gewoon bestaan. Ook mensen die al langer hartproblemen hebben en in een van de ziekenhuizen bekend zijn, kunnen er niet terecht.

Pijn op de borst

Het hartcentrum is er voor mensen met op het eerste gezicht minder acute hartklachten - als pijn op de borst, hartruis of hartkloppingen - die de huisarts voor de zekerheid graag nagekeken wil zien. Die moeten nu tot negentig dagen wachten op een afspraak bij de cardioloog. En als die vervolgens een hartfilmpje, echo of scan nodig vindt, geldt voor de meeste van die onderzoeken ook een wachttijd.

Behandelplan op zak

Het hartcentrum wordt gevestigd onder de sportpoli in een gebouw links naast de hoofdingang van het CWZ.
Volledig scherm
Het hartcentrum wordt gevestigd onder de sportpoli in een gebouw links naast de hoofdingang van het CWZ. © Bert Beelen

Deze mensen ondergaan straks bij het nieuwe hartcentrum op dezelfde dag verschillende onderzoeken, worden door een cardioloog gezien en gaan met een diagnose en behandelplan op zak naar huis. Dat behandelplan kan inhouden terug naar de huisarts, of door naar een van de hartspecialisten van het CWZ (Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis) of Radboudumc.

De samenwerking tussen de ziekenhuizen is volgens cardioloog Marc Brouwer van het Radboudumc 'heel bijzonder'. ,,Je hebt wel op zichzelf staande diagnostische centra, maar daar zijn geen dokters die ook in het ziekenhuis werken waarnaar ze doorverwijzen'', vertelt hij. ,,We pakken de expertise van beide ziekenhuizen mee'', zegt zijn collega Marc Gomes van het CWZ.

De nieuwe hartpoli wordt ingericht in een gebouw naast de hoofdingang van het CWZ aan de Weg door Jonkerbos in Nijmegen en opent maandag 2 juli.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.