Volledig scherm
Kunstenaars dagen bezoekers van de Nijmeegse binnenstad uit om te tekenen, hier in de Lange Hezelstraat. © David van Haren

Binnenstad Nijmegen omgetoverd tot kunstatelier voor Big Draw: tekenen als bindmiddel

NIJMEGEN - Vergeet dat wandelingetje in de lunchpauze. Ga in plaats daarvan een kwartiertje tekenen. En zie: de werkprestaties schieten als een komeet de lucht in. 

Daarvan is Anita Waltman, kunstenaar en organisator van tekenfestival Big Draw, overtuigd. ,,Want tekenen verruimt je denken en activeert je creatieve kant.” 

Weg daarom met de drempel die mensen ervan weerhoudt penseel, pen, waskrijt of noem 's wat, een spuitbus, ter hand te nemen. Voor dat heilige doel is de Nijmeegse binnenstad zaterdag omgetoverd tot een laagdrempelig ‘kunstatelier’. Bezoekers worden op pleinen en straathoeken door tal van kunstenaars uitgedaagd. Waarmee meteen die andere doelstelling wordt gehaald: het verbinden van de vaak einzelgängerige beeldenmakers en de gewone stervelingen.

Puzzel

Op Plein 1944 is Diederik Grootjans aan de slag met wat je zijn handelsmerk kunt noemen: kunstwerken opbouwen uit losse elementen. 36 in dit geval, zoveel workshoppers beschilderen een vierkantje dat straks als een puzzel in elkaar moet passen. 

,,Geen idee wat het gaat worden”, laat moeder Tika Kerseboom zich ontvallen, terwijl ze driftig het felgekleurde voorbeeld namaakt wat Grootjans haar heeft aangereikt. De tekengrage dochter Voske (11) vermoedt dat ze bezig is met een kaaklijn. ,,Of een schouder? Nee, ik weet het toch niet.”

Creativiteit

Grootjans heeft bewust gekozen voor een ná-teken-activiteit. ,,Het moet niet te moeilijk zijn, dan voelen de mensen te veel angst om mee te doen. Straks zullen ze toch verbaasd zijn over hun eigen creativiteit, want zeker weten dat het gezicht, want dat wordt het, er mooi komt uit te zien. Dan zeggen ze: wow, wat goed dat ik daaraan heb meegewerkt. En voelen ze zich hoop ik uitgedaagd om vaker te gaan tekenen.”

Ook graffiti-kunstenaar Vincent William - artiestennaam: Combulution - wil mensen verbinden. ,,Ik wil ze laten ervaren dat het gezellig en leuk is om creatief te zijn.” In zijn geval met ‘street-art’. In steeds meer steden in de wereld laat hij zijn handdruk achter. Laatst nog in Londen en Ljubljana. Zoals hij dat ook heeft gedaan aan de Nijmeegse Scheidemakershof met zijn immer actuele muurprenten die terugvoeren tot de bombardement van 1944 op Nijmegen. 

Verbinding

Verbinding komt ook tot stand tussen de 11-jarige Noa Rothkekel uit Kleef en de professioneel portretschilder Erika Bastet in de Lange Hezelstraat. ,,Hij krijgt nu een blijvende herinnering mee van zijn bezoek aan Nijmegen”, vertelt Noa's oma in kraakhelder Duits opgetogen. Ook Erika is blij: ,,Bij het schilderen van iemands portret hoor je altijd mooie verhalen. En kijk 's naar dat leuke neusje en die guitige ogen van Noa. Wie wil die nou niet tekenen?” 

Volledig scherm
Jong geleerd... © David van Haren
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.