Binnenvaartschepen op de Waal bij Nijmegen.
Volledig scherm
Binnenvaartschepen op de Waal bij Nijmegen. © Flip Franssen

Binnenvaart versneld schoner dankzij 'Declaration of Nijmegen'

NIJMEGEN - Het akkoord over het versneld verminderen van de vieze uitstoot door schepen heeft de naam Declaration of Nijmegen meegekregen. Naar de plaats waar verladers, havens, logistieke bedrijven en overheden het donderdag hebben ondertekend.

Streven is dat de schadelijke uitstoot in 2030 met 20 procent is afgenomen en in 2050 zelfs helemaal niet meer bestaat. De scheepvaart moet zo een serieuze concurrent blijven voor vervoer over de weg en per trein. 

Ondertekenaars zijn onder meer BCTN, Heineken, Friesland Campina, North Sea Port, NedCargo, Danser Group, Port-Liner, de gemeenten Rotterdam en Nijmegen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Betrokken partijen zijn in Nijmegen voor het congres Ports & the City.

Fijnstof

De deelnemende verladers wegen vanaf nu de uitstoot mee bij hun keuze voor een transportmiddel. Dit om  de binnenvaart te stimuleren in schone schepen te investeren. Schepen stoten minder CO2 uit dan vrachtwagens, maar meer fijnstof en stikstofdioxide. In het akkoord is afgesproken te studeren op  hoe de uitstoot minder kan, maar ook op schonere motoren en brandstoffen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.