Biograaf: 'Had Ruud Lubbers graag nog willen spreken'

NIJMEGEN - ,,Heel jammer dat hij is overleden’’, zegt Johan van Merriënboer van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) in Nijmegen over de dood van Ruud Lubbers. Van Merriënboer heeft het over de mens Lubbers, maar ook over de biografie die hij schrijft over de oud-premier.

Volledig scherm
Oud-premier Ruud Lubbers (78) tijdens een CDA-congres in 2010. © Rob Voss

,,Hij had ons nog heel veel kunnen vertellen. We wilden nog de nodige feiten bij hem checken’’, vertelt de onderzoeker. Hij werkt aan het boek met collega-onderzoeker Carla van Baalen, directeur van het CPG en hoogleraar parlementaire geschiedenis. De twee zijn naarstig op zoek naar fondsen om het onderzoek mogelijk te maken.

De biografie stond gepland voor 2020, maar Van Merriënboer acht 2021 een realistischer deadline. Heel veel materiaal is er al. ,,Er is vooronderzoek gedaan, er liggen heel veel interviews met Ruud Lubbers, die al zijn medewerking had toegezegd aan de biografie.’’

Van Merriënboer (hij schreef eerder biografieën over de voormalige minister-presidenten Piet de Jong en Dries van Agt) omschrijft Lubbers als een een geniale econoom en een man met een groot politiek inzicht en een enorme dossierkennis. ,,Een harde werker die nationaal en Europees een groot stempel heeft gedrukt.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.