Boek tegen Koerdische PKK verspreid in Nijmegen

NIJMEGEN - In delen van Nijmegen is een boek verspreid van de Turkse schrijver en tv-imam Harun Yahya. Het 200 pagina's tellende boek 'de verraderlijkheid en wreedheid van de PKK' werd in brievenbussen gestopt in de professorenbuurt en de Indische buurt. Eerder kwamen er al meldingen uit Apeldoorn, Enschede, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. 

Volledig scherm
De cover van het boek. © TCT

In het boek, dat afkomstig is van een uitgeverij uit Istanbul, wordt in het Nederlands van leer getrokken tegen de Koerdische PKK, die wordt omschreven als verraderlijk en wreed.  Bewoners zijn geschrokken van het boek in de brievenbus. De meesten gooiden het weg. ,,Wat moet ik ermee’’, zegt buurtbewoonster Inge Ostendorp. ,,Ik vond het maar raar dat het hier bij iedereen in de brievenbus werd gegooid. Het voelde alsof me iets werd opgedrongen.’’

De man achter het boek, Harun Yahya, is in Turkije een omstreden bekendheid. Op internet circuleren filmpjes waarin de tv-imam omgeven wordt door rondborstige en schaars geklede dames. 

Politie

Een van de inwoners van de appartementencomplexen in de wijk heeft melding gemaakt bij de politie van het boek. De politie heeft nog geen officiële verklaring gegeven, maar gaf aan dat de inlichtingendiensten een onderzoek hebben opgestart. De VVD in de Tweede Kamer stelde er al vragen over. 

Propaganda

Nederlandse Turken omschrijven Harun Yahya als een oplichter die op weinig steun in de Turkse gemeenschap kan rekenen. ,,Turken in Nijmegen vertrouwen de schrijver niet en steunen hem al helemaal niet’’, zegt Serkan Gedik, voorzitter van het Turks Cultureel Centrum uit Grootstal. ,,De PKK is zeker een terroristische organisatie, maar om zulke boekjes te verspreiden in deze tijd is niet handig. Mensen worden ongerust en het lijkt alleen maar verschillende groepen tegen elkaar op te zetten. Het komt dan ook zeker niet uit onze gemeenschap en wij veroordelen de verspreiding van deze propaganda.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.