Said Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), tijdens de de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie.
Volledig scherm
PREMIUM
Said Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), tijdens de de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie. © ANP

Bouharrou na kritiek op salafisme: ‘Kleine groep ultra-orthodoxe moslims beheerst publieke debat’

NIJMEGEN -  De Nijmeegse moskeebestuurder Saïd Bouharrou kijkt terug op een roerige week. Nadat Bouharrou afgelopen maandag een boekje open deed over het salafisme, klinkt er lof maar is hij tegelijkertijd óók kop van jut. Bedreigd is hij nog niet: ,,Maar daar houd ik wel rekening mee.”

Pas op voor extreem gedrag dat voortkomt uit salafisme, een ultra-orthodoxe beweging binnen de islam die steeds meer voet aan de grond krijgt in Nederland. Die boodschap gaf Nijmegenaar Saïd Bouharrou, vice-voorzitter bij de Raad van Marokkaanse Moskeeën, afgelopen maandag mee aan een parlementaire commissie die onderzoek doet naar ongewenste beïnvloeding van moskeeën en islamitische organisaties in Nederland.

Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend bij Bouharrou. De Nijmegenaar krijgt veel bijval: zo noemde de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hem een ‘moedige moslim’. Tegelijkertijd klinkt kritiek.

Een online petitie om hem niet langer als ‘vertegenwoordiger van moslims’ te beschouwen, is inmiddels ruim 3.000 keer getekend.

Zo'n petitie, raak je daarvan onder de indruk?
,,Absoluut niet. Dit had ik verwacht. Mensen trekken te snel conclusies, oordelen over mij zonder het volledige verhoor terug te kijken. Mensen die de petitie hebben ondertekend, roep ik op om met hun moskeebestuur contact op te nemen om te checken of hun moskee wel aangesloten is bij onze koepel.’’ 

Quote

Een kleine groep van ultraortho­doxe moslims beheerst het publieke debat

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.