Volledig scherm
Het terrein van de centrale bij het begin van het Maas-Waalkanaal . © Theo Peeters

Bouw biomassacentrale Nijmegen afgeblazen

NIJMEGEN - De bouw van de geplande biomassacentrale in Nijmegen, op het terrein van de voormalige EPON-kolencentrale, gaat niet door. Energiemaatschappij Engie heeft het plan afgeblazen nadat de Rechtbank Arnhem de milieuvergunning vrijdag had afgekeurd.

,,Dat is jammer, want er is grote behoefte aan schone en duurzame oplossingen voor warmtebronnen'', reageert woordvoerder Michael Verheul zaterdagochtend. De centrale zou mede de energie leveren aan het warmtenet van Nijmegen dat al functioneert en verder wordt uitgebreid de komende jaren. ,,Die ontwikkeling gaat ook minder snel dan we hadden verwacht'', volgens Verheul . ,,Daarom is de vraag naar warmte op dit moment minder groot. We blijven wel actief bij andere initiatieven.''

Rechtbank Arnhem vernietigde op vrijdag de milieuvergunning die door de provincie Gelderland was afgegeven voor de biomassacentrale. Er was weliswaar een rapport gemaakt over de milieu-effecten van zo'n centrale, maar er was een vergunning afgegeven waarin er veel ruimere normen worden toegestaan. Het was daarom onduidelijk hoeveel koolmonoxide, koolwaterstoffen en dioxines er uitgestoten zouden worden, aldus de rechter. Die gaf daarmee milieu-activist Johan Vollenbroek gelijk, die de vergunning had aangevochten.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.