Bouwexplosie Nijmegen zorgt voor groeirecord

NIJMEGEN - Nijmegen is bezig aan een gigantische groeispurt. Dit jaar worden er naar verwachting 1.500 nieuwbouwhuizen opgeleverd, een aantal dat sinds 2005 niet meer is gehaald.

Volledig scherm
Waalsprong: nieuwbouw in de Grote Boel bij de Griftdijk. © Paul Rapp

Dé bouwlocaties: Waalfront West (500 woningen in de wijk Batavia), Willemskwartier (De Genestetlaan, 228 nieuwe appartementen) en natuurlijk de Waalsprong in het Betuwse deel van de stad. Nijmegen-Noord neemt dit jaar 700 opgeleverde woningen voor zijn rekening, ruim 150 meer dan in 2016 en 300 meer dan in 2015.

De Waalsprong zit qua ontwikkeling inmiddels op de helft. Sinds de start in 1999 zijn hier ruim 5.700 woningen gebouwd. Het uiteindelijke doel is zo'n 12.000 woningen. Rond 2027 woont in Noord ruim een vijfde van alle inwoners van Nijmegen.

Vergrijsd

Nu telt de Waalsprong (inclusief het oude Lent) bijna 17.000 inwoners. Dat aantal stijgt de komende acht jaar naar 30.000 tot 35.000 inwoners. Daarmee is Noord vergelijkbaar met Dukenburg eind jaren '70. De Waalsprong groeit zelfs iets verder door dan dit stadsdeel langs het Maas-Waalkanaal. Het vergrijsde Dukenburg is overigens inmiddels weer teruggezakt naar ruim 22.000 inwoners.

De sprong die de Waalsprong maakt, is verrassend. Een paar jaar geleden was het Nijmeegse stadsbestuur al heel blij met een uitbreiding van 300 tot 400 huizen per jaar. Het nieuwe stadsdeel is de afgelopen twintig jaar diverse malen geconfronteerd met tegenvallers die voor vertraging zorgden. Bij de start in 1998 werd er nog van uitgegaan dat de Waalsprong in 2015 helemaal 'af' zou zijn.

Nevengeul

Het liep dus anders. Een buurtgroep uit Oosterhout slaagde erin de bouw via beroepszaken bij de Raad van State vele jaren stil te leggen. Toen Nijmegen weer aan de slag kon gaan, waren de milieunormen net veranderd en moest de stad eerst een nieuw verkeersplan voor de Waalsprong maken. Vervolgens werd Nijmegen verrast door de plannen voor de nevengeul. Dat betekent een streep door 1.500 woningen waarvoor de bouwvakkers al klaar stonden. Daarna zorgde de economische crisis weer voor forse bouwvertragingen.

Sinds 2015 gaat het weer beter: dat jaar werden 400 woningen opgeleverd in Noord, vorig jaar dus 550 en nu zo'n 700. Komend jaar verwacht Nijmegen een kleine dip in die groei.

Dat wordt hersteld in 2019, want de verkoop van kavels loopt uitstekend. Dus verwacht Nijmegen in dat jaar een oplevering van méér dan 700 huizen. Met name in de Stelt Zuid bij de Bemmelsedijk en in De Grote Boel langs de Griftdijk. Ook hoopt Nijmegen in 2018 een start te maken in het Hof van Holland nabij het NS-station Lent met de eerste 165 woningen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.