Het smalle bruggetje over het spoor bij Molenhoek.
Volledig scherm
Het smalle bruggetje over het spoor bij Molenhoek. © Theo

Bruggetje Molenhoek: Mook wacht op elektrische Maaslijn

MOLENHOEK - Een apart deel voor fietsers en voetgangers naast een nieuwe brug over de Maaslijn. Dat is de beste oplossing voor de verkeersfuik aan de Heumensebaan in Molenhoek. Tenminste, als het aan burgemeester en wethouders van de gemeente Mook en Middelaar ligt.

Het negentiende eeuwse bruggetje over het spoor vlakbij jachtslot De Mookerheide is al jaren een bekend knelpunt in Molenhoek. De Heumensebaan is de kortste route voor fietsers tussen Groesbeek en Molenhoek. Het is ook een logische route voor automobilisten uit Groesbeek die onderweg zijn naar snelweg A73. Al dat verkeer passeert onderweg het bruggetje.

Rollator

Er kan nu maar één auto tegelijk over het bruggetje. Aan weerszijden van de autostrook is nog wel ruimte voor voetgangers. Maar die stroken zijn een halve meter breed: te smal voor mensen met een rollator of kinderwagen. Ook fietsers komen in de verdrukking.

Mook liet eerder deze zomer onderzoeken welke oplossingen mogelijk zijn, en de gemeenteraad heeft er ook al vaker over gediscussieerd. Er liggen nu vijf scenario's. Burgemeester en wethouders hebben een voorkeur voor de vierde, blijkt nu uit een memo: een apart deel voor fietsers en wandelaars naast een nieuwe brug. Ook moeten er vrijliggende fietspaden op de Heumensebaan komen.

Dieseltreinen

Het beste moment om dat te doen, is volgens Mook en Middelaar als de Maaslijn geëlektrificeerd wordt. De spoorverbinding tussen Nijmegen en Venlo is nu een lijn voor dieseltreinen, maar krijgt elektrische bovenleiding. Dat moet in 2020 of 2021 geregeld zijn. Vanwege de bovenleiding moet het bruggetje hoe dan ook worden opgehoogd, Mook hoeft alleen de meerkosten van de fiets- en wandelstrook te betalen.

De totale kosten van die strook worden in een memo van de gemeente geschat op 700.000 euro. Mogelijk kan Mook nog een beroep doen op subsidie van de provincie Limburg van maximaal 175.000 euro.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.