Volledig scherm
Hubert Bruls. © Paul Rapp

Bruls mag blijven: van 'compromis-burgemeester' naar 'top-erkenning'

NIJMEGEN - Hubert Bruls die in mei  2012 als een soort 'compromis-burgemeester' binnenkwam in Nijmegen, mag van de Nijmeegse raad nog eens zes jaar doorgaan. De Nijmeegse burgemeester wordt zelfs hoog gewaardeerd door de Nijmeegse politiek. 

De kwaliteiten van de burgemeester zijn woensdagavond nog eens ten volle erkend door de raad. De raad had er in de geheime vergadering over de herbenoemingsvoordracht aan de minister slechts 15 minuten voor nodig om tot  doorgaan met Bruls te besluiten. 

In 2012 was zijn benoeming min of meer toeval. De gemeenteraad kwam er in de geheime besluitvorming over de burgemeestersvoordracht na het vertrek van burgemeester Thom de Graaf aanvankelijk niet uit.

Bovenaan de lijst stonden destijds en GroenLinks-kandidaat, Tof Thissen, en een PvdA-kandidaat, Sjaron Dijksma. Maar de stemmen staakten telkens bij de stemming over die kandidaten. Uiteindelijk rolde er pas na vele uren vergaderen de nummer drie uit, CDA'er Hubert Bruls, toen nog burgemeester van Venlo. Woensdagavond vergde het herbenoemingsoverleg dus nauwelijks tijd.

Voorrecht

Quote

Ik vervul die functie met trots en emotie

Na afloop van de besloten vergadering liet Bruls weten 'ontroerd te zijn door het getoonde vertrouwen'.  Hij liet weten dat hij zijn rol als burgemeester als een 'voorrecht beschouwt'. ,, Ik vervul die functie met trots en emotie.’’

Hij schetste ook nog eens hoe hij zich verbonden voelt met de vele 'diverse mensen in de stad'. ,,Die diversiteit maakt de stad prachtig en tegelijk moeilijk. Maar ik zie het als een fantastische uitdaging om voor hen allen te werken.’’

18-jarige student

Bruls dook ook even terug in zijn Nijmeegse verleden, vooral om de band met de stad te benadrukken. ,,Ik weet nog hoe ik hier als 18-jarige student uit het kleine Limburgse Nuth naar Nijmegen kwam. Het was voor mij direct een geweldig spannende stad.’’

Bruls bleef na zijn studie meer dan 20 jaar in Nijmegen. Hij maakte daarna alleen een uitstapje naar Venlo als burgemeester.  De Nijmeegse bagage ziet Bruls ook als een van zijn sterke punten om hier aan de Waal als 'verbinder' te opereren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.