Wie kan het best gedichten voordragen? Poetry slam tijdens literair festival Buiten Zinnen
Volledig scherm
Wie kan het best gedichten voordragen? Poetry slam tijdens literair festival Buiten Zinnen © DG

Buiten Zinnen: uitgaan in de bieb op zaterdagavond

NIJMEGEN - De bibliotheek is niet de meest voor de hand liggende uitgaansplek op zaterdagavond. Maar het literair festival Buiten Zinnen is interessant genoeg voor minstens 150 jongeren om naar het Huis van de Letters op de Mariënburg te gaan.

Daar kunnen ze achteroverleunen en zich laten amuseren door hedendaagse dichters met podiumkwaliteiten. Zo is er een poetry slam onder leiding van Carmien Michiels, de winnares van het NK Poetry Slam 2016. Ervaren woordkunstenaars laten zien hoe vaardig ze met taal zijn.

Er worden ook bekende schrijvers geïnterviewd zoals Henk van Straten, Pepijn Lanen, Lars van der Werf en Massih Hutak.  Op een kleiner podium kan iedereen laten horen wat hem of haar bezighoudt. De luisteraars geven iedereen een welwillend applaus. Vooral de stamelende debutant.

Aan de slag

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag. Bijvoorbeeld een tijdschrift maken met de redactie van Op Ruwe Planken. In een apart zaaltje geeft schrijver Henk van Straten twee goedbezochte workshops over hoe je je eigen verhaal kunt vertellen. 

En hoe maak je snel een kort gedicht dat meer is dan een Sinterklaasrijmpje? Lars van de Werf, bekend van Versjes van Lars, geeft het publiek de eerste beginselen mee. Zijn advies: ,,Neem een woord wat spontaan in je opkomt. Vraag je dan af wat dit voor voor je betekent. Ga hier zinnen van maken. Als je tevreden bent over de inhoud, zoek je naar rijm. Als het niks is? Dan neem je gewoon een ander woord.''

Tussen de boeken

Marjolein Hordijk, projectmedewerker bij de bibliotheek en drijvende kracht achter dit festival, loopt rond met een blije grijns.  ,,Ik ben tevreden, ja. Voor een eerste keer hebben we een mooi aantal bezoekers. We kunnen in deze grote bieb natuurlijk veel meer mensen kwijt. Maar het is een prima feestje tussen de boeken.''

Bezoekers van het festival werken aan een literair tijdschrift.
Volledig scherm
Bezoekers van het festival werken aan een literair tijdschrift. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.