Volledig scherm
© Hubert Bruls. ANP

Burgemeester Bruls: Ik heb gevraagd of Venlo in wietpasonderzoek kon blijven

NIJMEGEN - ,,Ik snap niet wat het probleem is'', reageert burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen op een item in het tv-programma Nieuwsuur. Daaruit zou blijken dat Bruls zich in 2012, toen hij burgemeester van Venlo was, zou hebben bemoeid met een onafhankelijk onderzoek naar de wietpas.

Het Wetenschappelijk Onderzoeks en Documentatiecentrum (WODC) deed dat wietonderzoek destijds voor een advies aan de Tweede Kamer. Er werden zeven gemeenten boven de rivieren en zeven gemeenten onder de grote rivieren voor onder de loep genomen. 

Vraag stellen

Op enig moment dreigde Venlo uit dat onderzoek gehaald te worden. Toen heeft Bruls naar eigen zeggen inderdaad de baas, Frans Leeuw, gebeld. ,,Venlo had grote problemen met drugstoerisme. Namens mijn gemeente heb ik toen de vraag gesteld of Venlo in het onderzoek kon blijven. Daar kun je 'ja' of 'nee' op zeggen. Ik zou het zo weer doen. Dat is geen bemoeien, dat is een vraag stellen.''

Nieuwsuur

Nieuwsuur baseert zich op een interne klacht van de projectleidster en onderzoekster van het wietpasonderzoek. Nog voor dat begon, trad er volgens haar in de stad een ontwikkeling op 'die de uitkomsten van het onderzoek zouden kunnen vertekenen'. Daarom werd Venlo geschrapt, maar onder druk van Frans Leeuw, die zei dat hij een telefoontje had gehad 'van zijn goede vriend Bruls', moest Venlo er toch in blijven, aldus de onderzoekster.  

Haar interne klacht dateert uit 2014. Volgens Nieuwsuur is er tot nog toe niets mee gedaan.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.