Volledig scherm
© Bert Beelen

Burgemeester Bruls: 'We zitten boven op de dealers'

NIJMEGEN - De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls draait er niet omheen: de kop van de Vlaamsegas bij de Tweede Walstraat in het Nijmeegse centrum is een rotte kies. ,,Maar we zitten er bovenop."

Het is hem meer dan bekend. Op de kop van de Vlaamsegas bij de Tweede Walstraat wordt volop gedeald, vooral in harddrugs. ,,Maar we zetten sinds april extra politiemensen en toezichthouders in. De straatdealers oppakken is echter lastig: je moet ze op heterdaad betrappen", stelt burgemeester Bruls.

Afsnoepen

Quote

De coffeeshop- houders zorgen voor prima toezicht. De Vlaamsegas zelf is ook een rustige en veilige straat

Hubert Bruls, burgemeester

Bruls erkent dat bewoners en winkeliers in de omgeving een punt hebben, als ze klagen over de overlast. ,,De dealers willen klanten afsnoepen van de coffeeshops, ze willen de softdrugsgebruikers verleiden met harddrugs. Ze kennen de grote toeloop naar de Vlaamsegas en hopen dat ze hier hun drugs kunnen afzetten. Het is gewoon een keiharde, zwarte drugseconomie." 
Hij vindt het recente incident waarbij een dealer een steen door een ruit gooide bij een omwonende in de Tweede Walstraat 'vreselijk'.

Volgens Bruls zorgen de coffeeshops nauwelijks voor problemen. ,,Die opereren goed. De coffeeshop- houders zorgen voor prima toezicht. De Vlaamsegas zelf is ook een rustige en veilige straat. Het gaat om de kop van de straat met de Tweede Walstraat."

Niet realistisch

Volgens Bruls is de enige, maar tegelijk absoluut niet realistische oplossing het weghalen van alle coffeeshops uit de Vlaamsegas. ,,Dat gaan we dus ook niet doen."

Bruls heeft afgelopen voorjaar nog met de buurtgroep gesproken over een beter toezicht. Dat gesprek volgde na problemen met een dakloze in een slagerij in de Ziekerstraat. ,,Dat was een vervelend incident, maar tegelijk constateerden we dat de drugsdealers een groter probleem zijn. Sindsdien hebben we dus meer politie-inzet op straat geregeld."

Mishandeling

Volgens Bruls is zelfs al eens een toezichthouder mishandeld door dealers. ,,We weten dus hoe lastig die drugshandelaren zijn. We hebben ook al eens een samenscholingsverbod opgelegd. Maar we kunnen ze niet voor de eeuwigheid hier wegkrijgen. Tegen rondhangen kun je niet optreden. We moeten keihard bewijs hebben van dealen, dat eist de wet."

Bruls benadrukt dat het extra toezicht niet gaat verdwijnen. Het is ook niet gestopt na de Vierdaagsefeesten zoals sommige buurtbewoners en ondernemers denken. De burgemeester roept de omwonenden op 'elke overlast te blijven melden'. ,,We kijken er serieus naar. Het is de enige manier om grip te krijgen op die ongure gasten in de straat. Maar we zullen de overlast nooit helemaal kunnen uitbannen."

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.