Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Burgemeester Bruls wil huisarrest voor gevaarlijke honden in Nijmegen

NIJMEGEN - Gevaarlijke honden in Nijmegen kunnen binnenkort huisarrest krijgen van burgemeester Hubert Bruls. Ook verplicht muilkorven en het kort aanlijnen van de hond behoort tot de nieuwe regels die Nijmegen in de algemene plaatselijke verordening (apv) wil opnemen.

Op die manier hoopt Nijmegen het gevaar van de hond in te perken. De gemeenteraad moet nog wel eerst met het voorstel instemmen.

Aanleiding voor de nieuwe regel zijn twee bijtincidenten vorig jaar. In Oosterhout werd een peuter gegrepen door een aangelijnde rottweiler. Het jongetje raakte zwaar gewond aan zijn hoofd. De rottweiler werd uiteindelijk afgemaakt.

Het recht om de hondenbazen een straf op te leggen, komt te liggen bij burgemeester Hubert Bruls. De aanpassingen zijn nodig om honden die een gevaar vormen voor hun omgeving, sneller aan te kunnen pakken. ,,Tot nu toe kon ingrijpen pas na een besluit van het gehele college van burgemeester en wethouders. Met de nieuwe apv kan dit voortaan veel sneller”, aldus burgemeester Bruls.

Waalbrugbijter

Vorig jaar oktober werden fietsers en wandelaars op de Waalbrug en omgeving aangevallen door steeds dezelfde hond, ‘Waalbrugbijter’ Sito. Die ging daarna nog herhaaldelijk in de fout. Het duurde maanden voordat de gemeente ertoe overging een muilkorf- en aanlijngebod op te leggen.

De praktijk zal volgens burgemeester Bruls voortaan zijn dat hij bij een incident getipt wordt door bijvoorbeeld een buitengewoon opsporingsambtenaar of wijkagent. Nijmegen is niet de eerste gemeente waar de apv wordt aangepast. Volgens een woordvoerster van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) is niet duidelijk hoeveel gemeenten Nijmegen zijn voorgegaan.

De aangepaste apv is volgens Bruls nadrukkelijk niet bedoeld als sanctiemiddel naar het baasje. ,,Het eventueel strafrechtelijk vervolgen van de baas blijft een zaak van politie en justitie.” 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.