Volledig scherm
De Hubertus sporthal in Beek: hier zouden 24 appartementen moeten komen. Foto Theo Peeters © Theo Peeters

Buurt boos over bouwplannen op plek sporthal

BEEK - Omwonenden zijn boos over de plannen voor een appartementencomplex op de plek waar nu de Hubertushal staat. Eigenaar Marco Jansen wil de sporthal in Beek laten slopen. In de conceptplannen van projectontwikkelaar Zwartbol is  plek voor 22, of 24 woningen. 

Buurtbewoners zijn vol onbegrip over de ideeen die vorige week in het Kulturhus door Zwartbol en Pouderoyen Compagnons zijn voorgelegd. Zij vrezen voor een ernstige inbreuk op hun privacy en minder woongenot. De Burgergroep Beter Beek (BBB) heeft gisteren in een brief aan de gemeente geschreven dat er 'absoluut geen draagvlak is' voor de plannen. Aan de brief is een lijst met handtekeningen van bezorgde omwonenden toegevoegd.

,,We hebben vanaf het begin heel duidelijk gemaakt dat de buurt tegen woningbouw is die de hoogte ingaat", zegt Eric Lindeman van BBB. ,,Het heeft er nu alle schijn van dat het toch gaat gebeuren. De mensen kijken straks vanaf hun nieuwe balkon zo de tuinen in van omwonenden." 

Er zijn aan de omwonenden meerdere opties gepresenteerd. Zo is er een variant met 22 en één met 24 appartementen. Het gaat om twee lagen, plus een met kap. Volgens de bezoekers van de bijeenkomst moeten de appartementen naar verwachting per stuk 300.000 tot 350.000 euro opbrengen. 

Show

Omwonenden zijn ook boos omdat in een eerdere bijeenkomst, geïnitieerd door de gemeente, hun wensen werden geïnventariseerd. Daar is volgens hen in de conceptplannen weinig tot niets mee gedaan. Van der Galiën noemt die inventarisatie een 'show voor de bühne die slechts tot doel had de gemeenteraad te misleiden met het idee dat het consultatieproces van de buurt correct is verlopen'.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zal de bewoners 'niets door de strot worden geduwd'. ,,We willen niets forceren. We willen juist draagvlak. Dat is altijd onze insteek geweest. We hebben sinds het begin regelmatig contact met BBB. Over de inhoud, de wensen en de stappen die worden gezet. Wat ons betreft, blijft dat zo."

Eigenaar Marco Jansen van de sporthal verwijst voor een reactie op de kritiek van omwonenden door naar Zwartbol Planontwikkeling & Advies. Hij zegt 'in principe' te verkopen aan Zwartbol. ,,Het wordt voor de omwonenden straks vele malen mooier dan de huidige situatie."

Mooi plan

Projectontwikkelaar Henk Zwartbol heeft diezelfde mening. ,,Dit is een mooi plan dat goed bij de omgeving past. Ik begrijp best dat sommige mensen niet staan te springen bij veranderingen in hun omgeving. Zo'n reactie zie je vaker bij nieuwbouw. De plek waar nu de sporthal staat, is een mooie locatie om te wonen. Sommige omwonenden vinden het complex te hoog en ze vrezen voor hun privacy. Dat zijn subjectieve, rekbare begrippen. Het gebouw wordt niet hoger dan de sporthal. Er staan aan de Rijksstraatweg nu huizen die een stuk hoger zijn."

In augustus is een derde bijeenkomst met bewoners. ,,We hebben wel degelijk geprobeerd, waar mogelijk, rekening te houden met omwonenden. Dat doen we nog steeds. De architect is nu bezig de plannen verder uit te werken. Dan krijgen omwonenden beter inzicht wat de plannen voor hen werkelijk betekenen." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.