Volledig scherm
Nijmegen/Nederland: basisschool de Buut, voetbalveldjeDgfotofoto: Bert Beelen © Bert Beelen

Buurtbewoner speelveldje De Buut: ‘Geluidsoverlast gaat alle perken te buiten’

NIJMEGEN - Natuurlijk, kinderen hebben het recht op buiten te spelen, en dat hoeft écht niet muisstil. Maar de geluidsoverlast die bewoners van de appartementen rondom de Nijmeegse basisschool De Buut ervaren, gaat alle perken te buiten.

Dat zegt een 67-jarige omwonende, die uit angst voor bedreigingen anoniem wil blijven.

De afgelopen dagen waren een heksenketel: nadat begin deze week het nieuws naar buiten kwam dat De Buut zijn speelveld moet sluiten wegens geluidsoverlast, is een heuse mediastorm ontstaan. 

‘Ik steun ze’

SBS6, RTL, het jeugdjournaal: allemaal spreken ze schande van de nakende sluiting. De algemene consensus: waarom willen een paar zeurende bejaarden het plezier van jongens en meisjes die buiten voetballen of hockeyen vergallen?

,,Zo zwart wit is het echt allemaal niet”, verzucht de man. Nee, hij is niet één van de twee klagers geweest die bij de gemeente om sluiting van het veldje heeft gevraagd. ,,Ik weet niet eens wie het zijn, ik woon één gebouw verder. Maar ik steun ze, en met mij anderen. De geluidsoverlast gaat alle perken te buiten.”

De tv moet harder om het geluid te overstemmen

Quote

Toen ik hier kwam wonen is mij beloofd dat de geluids­over­last binnen de toegestane normen zou blijven

Zélfs met ramen en deuren dicht dreunt het geluid van schreeuwende kinderen en ketsende ballen en hockey pucks door in de woonkamer, zegt hij: ,,Ik moet de tv soms harder zetten om het geschreeuw van buiten te kunnen overstemmen.” 

Dat het speelveld er al veertig jaar ligt en de appartementen pas in 2016 zijn opgeleverd, is geen steekhoudend argument voor behoud, vervolgt de bewoner: ,,Natuurlijk, toen ik hier kwam wonen, wist ik dat ik een school naast de deur had. Mij is toen beloofd dat de geluidsoverlast binnen de toegestane normen zou blijven. Daarvan blijkt nu geen sprake te zijn: dan moet je ingrijpen.”

En sneu voor de kinderen, die nu mogelijk niet meer kunnen voetballen of hockeyen op het nét opgeknapte veldje?

,,Dat vind ik zo’n drogreden: zij kunnen op talloze andere plekken in de stad spelen en sporten. Ik kan niet zomaar van de één op de andere dag ergens anders gaan wonen.” 

Vragen Tweede Kamer

De kwestie rondom De Buut heeft inmiddels ook tot Kamervragen geleid: Tweede Kamer-leden Peter Kwint (SP) en Rudmer Heerema (VVD) willen opheldering van minister Arie Slob.

Heerema: ,,Het kan wat ons betreft niet zo zijn dat mensen die naast een veldje met spelende kinderen gaan wonen, vervolgens gaan klagen over die kinderen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.