Volledig scherm
Opsporen bijstandsfraude mag niet meer met verborgen camera's

Camera tegen bijstandsfraude verboden

NIJMEGEN - Het is voortaan verboden bijstandsfraude op te sporen met een verborgen camera. De sociale recherche van de gemeente Nijmegen kreeg in september 2013 toestemming om die methode te gebruiken onder speciale voorwaarden van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo hoopte Nijmegen jaarlijks 2,4 miljoen euro aan uitkeringen terug te vorderen en boetes te innen. 

In mei heeft de Autoriteit, die waakt over de privacy van de Nederlanders, die toestemming weer ingetrokken. Directe aanleiding is een rechterlijk uitspraak van september vorig jaar. De rechter oordeelde toen dat het verboden is stiekem foto's maken en te filmen, ook al wordt daarmee bewezen dat iemand werkt terwijl hij ook een uitkering krijgt. 

Het ging om een inwoner van Diemen die dagenlang was gevolgd terwijl hij aan het werk was in een stomerij. De verborgen camera is  een inbreuk op het privéleven en daarmee in strijd met de Universele Rechten van de Mens, oordeelde de rechter.

In Nijmegen zitten een kleine 8.000 mensen in de bijstand. Elk jaar komen er zo'n  650 meldingen over fraude met uitkeringen binnen. In minder dan de helft is er inderdaad sprake van fraude. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.