Volledig scherm
1950-1951: klas 1A van het Canisius College in Nijmegen, met rechtsboven een jonge Ruud Lubbers. © Eigen foto

Canisius College trots op oud-leerling Ruud Lubbers

NIJMEGEN - Bij het Nijmeegse Canisius College denken ze nog altijd met trots aan de woensdag overleden oud-leerling Ruud Lubbers, die het uiteindelijk schopte tot minister-president van Nederland. Lubbers was een van de vele prominenten die de Nijmeegse school voortbracht.

Toch is de herinnering aan oud-premier anno 2018 enigszins vervaagd, zegt René Heijnen van het Canisius College: ,,Het is niet zo dat zijn naam hier nog dagelijks wordt gebezigd. Oudere collega's beseffen nog wel dat hij hier rondliep, jongere niet meer en de leerlingen al helemaal niet.’’

Lubbers werd geboren in Rotterdam, maar zat op de middelbare school bij de Jezuïeten aan het Canisius College te Nijmegen, net als bijvoorbeeld D66-oprichter Hans van Mierlo. Ook voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm en oud-topman Gerard Kleisterlee van Philips behoren tot de oud-leerlingen van de school.

Blijven zitten

Het Canisius College was destijds een kostschool waar katholieke jongens voor hoge maatschappelijke posities werden klaargestoomd. Lubbers, afkomstig uit een rooms-katholiek ondernemersgezin, haalde er in 1957 zijn gymnasiumdiploma, nadat hij eerder in de tweede klas was blijven zitten. 

Na zijn tijd aan 'het Canisius' keerde Lubbers terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Daar studeerde hij economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool.

Was u klasgenoot van Ruud Lubbers?
De woensdag overleden oud-premier Ruud Lubbers kwam in 1950 op het Nijmeegse Canisius College. In de tweede klas bleef hij zitten, maar in 1957 haalde hij zijn gymnasium-diploma aan de destijds rooms-katholieke kostschool in het monumentale pand aan de Berg en Dalsweg. Zat u destijds bij CDA'er in de klas? Dan komt de Gelderlander graag met u in contact om herinneringen op te halen. Stuur een mailtje naar: n.opten@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.