Charge en arrestatie bij grimmige Pegida-demonstratie Nijmegen

videoNIJMEGEN - Rond de Pegida-demonstratie hangt vanaf het begin zondagmiddag om 13.00 uur een grimmige sfeer. De politie heeft inmiddels zeker een linkse tegendemonstrant aangehouden en een charge uitgevoerd op andere tegendemonstranten die in de buurt van de protestmars probeerden te komen. 

Een dertigtal Pegida-aanhangers had zich rond 13.00 uur op het Joris Ivensplein verzameld, met daaromheen op gepaste afstand enkele tientallen linkse tegendemonstranten. Daartussenin probeert een leger van ongeveer honderd politiemensen met busjes en paarden beide partijen uit elkaar te houden.

Volledig scherm
Pegida-aanhangers op het Joris Ivensplein. © Rob Berends

Terwijl rechtse Pegida-woordvoerders vanaf een spreekgestoelte op een aanhangwagen toespraken hielden, klonken er vanaf met name de nabije Lange Hezelstraat  gefluit, geroep en getoeter. Een tiental Pegida-aanhangers had zich pal voor de linkse demonstranten opgesteld en riep af en toe iets uitdagends, in reactie op de spreekkoren.

Na een kwartier besloot de politie beide groepen iets verder uit elkaar te drijven. De linkse demonstranten werden daarom terug in de winkelstraat gedrongen, terwijl politiemensen te paard de rechtse demonstranten wat meer richting Ivensplein dirigeerden. Op dat moment werd een paars rookbommetje gegooid vanaf de linkse kant, even later werd een gearresteerde demonstrant in een ME-bus gezet. 

In beweging

Volledig scherm
Politie dringt de linkse demonstranten de Lange Hezelstraat in. © Rob Berends

Na drie kwartier zette de Pegida-aanhangers zich in beweging voor een protestmars richting stadscentrum. De geluidswagen met aanhanger, die erbij had moeten zijn, moest achterblijven met een lege accu. Politiemensen barricadeerden elk kruispunt om linkse demonstranten geen kans te geven om bij de mars te komen. Toen enkelen dat toch probeerden, pleegde de politie een charge. 

Na een klein stuk mars door het centrum, gingen de Pegida-aanhangers al vrij snel richting station, naar het asielzoekerscentrum aan de Stieltjesstraat, pal tegenover het politiebureau. Daar bleven ze staan een riepen leuzen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.