Langs de deuren met een collectebus, in sommige gemeenten waaronder Druten, Wijchen en Nijmegen mag het zonder vergunning.
Volledig scherm
PREMIUM
Langs de deuren met een collectebus, in sommige gemeenten waaronder Druten, Wijchen en Nijmegen mag het zonder vergunning. © ANP

‘Collecteren zonder vergunning toestaan, zet deur naar misbruik verder open’

DRUTEN/WIJCHEN/NIJMEGEN - Nadat het geld aan de collectant was gegeven, ontstond twijfel over het goede doel en ontdekten twee inwoners van Druten dat collecteren in de gemeente tegenwoordig voor iedereen vrij is. Een vergunning is niet meer nodig. Ook Wijchen en Nijmegen hebben de vergunningplicht afgeschaft. Maar het kan misbruik vergemakkelijken, is de vrees.

8 reacties

 • tinus aardsen

  2 jaar geleden
  collecte van deur tot deur is alleen schooien om geld! ik snap niet dat het niet verboden word, dit word echt gebruikt door mensen die het niet zo goed bedoelen, al vaak zat meegemaakt met die schooiers aan de deur! van al die collectes die ze in nederland doen,zie je nooit iets van terug, het geld gaat meestal wel bij de grote in de zakken, komt nooit waar het echt nodig is!!
 • Theo Binnendijk

  2 jaar geleden
  Vanwege de corona maak ik voor niemand de deur open, collectanten die van deur tot deur gaan, zijn potentiële verspreiders. Overigens zijn collectes niet meer van deze tijd; helemaal afschaffen. Wie heeft er trouwens nog contant geld?
 • Eelco de Boer

  2 jaar geleden
  Dit is slecht voor de bewoners (immers een grotere kans op oplichting) en slechts voor de echte goede doelen (immers ofwel je vertrouwt het niet meer en geeft daarom niet meer, ofwel je geeft niet meer omdat je al de derde bedelaar in een week tijd aan de deur hebt). De enige die er dus beter van wordt is dus de ambtenaar die nu nog minder hoeft te doen.
 • Bert Peters

  2 jaar geleden
  Inmiddels al twee keer van die jonge gastjes aan de deur gehad ! Als je wat dieper navraag doet over de actie zijn ze direct vertrokken zonder uitleg! Wij geven absoluut NIETS meer aan deur-actie,s en bepalen zelf digitaal waar aan en aan wie wij wat willen geven!!.
 • Nonkel

  2 jaar geleden
  Rollenspel: Wilt u iets geven aan (goed doel)? Nee. (Of: nee, ik doe dat digitaal.) Zo. Probleem opgelost. Geen gedoe met vergunningen nodig.