Volledig scherm
PREMIUM
Zo'n 250 woonwagenbewoners uit het hele land protesteerden in maart van dit jaar in het centrum van Nijmegen tegen het tekort aan standplaatsen. © Paul Rapp

College voor de Rechten van de Mens: ‘Nijmegen discrimineert woonwagenbewoners’

NIJMEGEN - Woonwagenbewoners worden in Nijmegen wel degelijk gediscrimineerd, ook al meende burgemeester Bruls in maart nog nadrukkelijk dat dit niet het geval is. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens. 

Volledig scherm
Standplaatsen woonwagens in Nijmegen. Teersdijk is zelfs één van de grootste van Nederland. © M. Kuster

Nijmegen krijgt met de uitspraak een fikse tik op de vingers. Volgens het College heeft de gemeente Nijmegen geen gelijkwaardig aanbod van standplaatsen voor woonwagenbewoners in vergelijking met het aanbod van sociale huurwoningen. Nijmegen maakt daardoor een ‘verboden onderscheid op grond van ras’. 

Hoewel Nijmegen anders beweert, heeft de gemeente volgens het College bovendien nagelaten onderzoek te doen naar het aantal benodigde standplaatsen. Sinds 2003 zijn er geen nieuwe plekken bijgekomen in de stad. Nijmegen telt twee grotere centra (in Lindenholt en op Teersdijk, die laatste locatie is zelfs één van de grootste van Nederland) en drie kleinere.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.