De coronacrisis slaat hard toe in de Nijmeegse culturele sector. Grote podia als Stadsschouwburg, Vereeniging, Lindenberg, Doornroosje en filmhuis LUX worstelen om het hoofd boven water te houden. Zonder noodhulp dreigen na dit jaar faillissementen.
Volledig scherm
PREMIUM
De coronacrisis slaat hard toe in de Nijmeegse culturele sector. Grote podia als Stadsschouwburg, Vereeniging, Lindenberg, Doornroosje en filmhuis LUX worstelen om het hoofd boven water te houden. Zonder noodhulp dreigen na dit jaar faillissementen. © Jimmy Israel

Coronacrisis bedreigt voortbestaan Nijmeegse theaters: ‘Zonder nieuwe hulp, is het snel een aflopende zaak’

NIJMEGEN - De toekomst van de grootste culturele podia van Nijmegen wankelt door de coronacrisis. Wanneer er geen extra financiële steun komt, dreigen eind dit jaar faillissementen.

Doornroosje, Lindenberg, Stadsschouwburg, De Vereeniging en LUX houden nu het hoofd boven water met overheidshulp. Het Rijk zorgt de komende maanden (deels) voor doorbetaling van personeel. De gemeente int zo nodig geen huurkosten. 

Valt die steun weg, dan volgen snel betalingsproblemen. ,,In een worst case-scenario komen we in oktober in moeilijkheden”, zegt Lindenberg-directeur Teddy Vrijmoet. Stadsschouwburg en De Vereeniging verwachten dit jaar een tekort van vijf ton tot een miljoen euro. Volgens directeur Eva Middelhoff kunnen de rekeningen ‘mede door de overheidssteun’ zeker tot december voldaan worden. 

,,Als daarna geen nieuwe hulp komt, is het wel een snel aflopende zaak”, zegt Middelhoff. ,,Al heb ik er vertrouwen in dat de overheid inziet hoe belangrijk cultuur is en bijspringt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.