Volledig scherm
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. © ANP

'Criminele asielzoekers roofden binnenstad Nijmegen leeg'

NIJMEGEN - Een groep van twintig criminele asielzoekers heeft de afgelopen tijd in Nijmegen gezorgd voor een hausse aan winkeldiefstallen en zakkenrollerij. De groep behoort tot de 70 asielzoekers die sinds april verblijven in de voormalige Limos kazerne in Nijmegen-Oost.

Nijmegen weet pas sinds kort dat van die groep een harde kern van twintig asielzoekers crimineel is. In de Limos kazerne zorgde de groep voor een zeer intimiderende sfeer en werden medewerkers zelfs met de dood bedreigd. De vluchtelingen uit voornamelijk Marokko en Algerije zaten eerder in Groningen en Weert en zorgden ook daar voor problemen.

Burgemeester Hubert Bruls is woedend dat hij niet is ingelicht over de komst van de groep asielzoekers, die als het ware wordt 'rondgepompt' tussen asielzoekerscentra in Nederland.

Uitgezet

Na de ontdekking dat de twintig crimineel zijn, zijn drie asielzoekers uitgezet. Twee anderen zitten in vreemdelingendetentie en worden spoedig teruggestuurd. Vijf mensen zitten nog in de Limos kazerne, maar hebben een gebiedsverbod voor de binnenstad van Nijmegen.

De tien overige asielzoekers zijn verder gestuurd naar een azc in een andere Nederlandse gemeente, maar hebben zich daar nooit gemeld. Zij zijn op dit moment voortvluchtig en mogen zich niet vertonen binnen de Nijmeegse stadsgrenzen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.