Volledig scherm
De Stadsschouwburg in Nijmegen. © Bert Beelen

Cultuurwereld Nijmegen: schouwburg komt 500.000 tekort

NIJMEGEN - Met de verkiezingen in aantocht begint het gelobby. Zo kloppen ook de cultuurinstellingen in Nijmegen aan bij de politiek. Bijzonder is dat ze met z'n allen voor de schouwburg opkomen.

De Stadsschouwburg/Vereeniging komt jaarlijks een half miljoen tekort. Als er niets gebeurt, is er alleen nog maar een veilige, commerciële programmering mogelijk. Dat past niet bij een eigenwijze en bruisende stad als Nijmegen, vindt de cultuurwereld die verenigd is in CNN (Cultuur Netwerk Nijmegen).

Na jaren van bezuinigen is het tijd voor investeringen in cultuur. Dat is de boodschap die naar voren kwam bij een 'speeddate' tussen vertegenwoordigers van culturele instellingen en Nijmeegse politici. Zo begon CNN vorige week zijn lobby.

Opkomen voor eigen sector is niet opzienbarend, bijzonder is wel dat ze zich met z'n allen sterk maken voor de Stadsschouwburg en concertgebouw De Vereeniging. 

Met zijn allen

Bij CNN zijn tien grote instellingen in de stad aangesloten: Stadsschouwburg/Vereeniging, Doornroosje, De Lindenberg, de bibliotheek, LUX, Museum Het Valkhof, Music Meeting, Kwatta, Natuurmuseum en De Nieuwe Oost (Wintertuin).

Ze hebben met zijn allen plannen en ambities geformuleerd. Ze willen samen bijdragen aan de cultuur in Nijmegen en elkaar versterken. Bijvoorbeeld met gemeenschappelijke projecten en festivals als de Nijmeegse Kunstnacht en Op 't Eiland.

Reparaties

Behalve om structureel extra geld voor schouwburg en concertgebouw vragen ze de politiek om een eenmalige bijdrage van 500.000 euro. Die is bedoeld voor kleinere reparaties zoals ontwikkelen van deskundigheid of de inzet van moderne media. ,,Ik voel me erg gesteund door mijn collega's'', zegt Eva Middelhoff, directeur van de Stadsschouwburg en de Vereeniging. ,,Deze eensgezindheid is de kracht van Nijmegen.'' De financiële situatie is echt nijpend, aldus de directeur. ,,Als er in de exploitatie of programmering ook maar iets misgaat, lopen de tekorten verder op.''

Politiek

Het appèl lijkt aan te komen bij de politiek. Noel Vergunst (GroenLinks): ,,Wij zien ook dat het piept en kraakt bij de schouwburg, bovendien willen we meer geld vrijmaken voor cultuur.'' Pieter van Megen (D66): ,,Ik ben verrast door de gezamenlijkheid. Ik zeg niet bij voorbaat 'ja' maar hier moeten we wel naar kijken.'' Yurre Wieken (SP): ,,De SP wil investeren in cultuur, we nemen dit serieus.'' Rutger Zwart (PvdA) : ,,Die eensgezindheid is een sterk signaal. Dat kunnen we niet zomaar naast ons neerleggen.'' Mark Buck (CDA): ,,De boodschap is helder, er moet iets gebeuren bij de schouwburg.'' 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.