Dakloze die studentenhuis in brand wilde steken moet naar kliniek

ARNHEM/ NIJMEGEN - Hij was helemaal klaar met het getreiter van die vervelende studenten; het moest maar eens afgelopen zijn. Dus zette een 38-jarige dakloze Nijmegenaar dit voorjaar de fik in een brommer en meerdere fietsen die geparkeerd stonden in de voortuin van een monumentaal studentenpand aan de Nijmeegse Oranjesingel. 

Volledig scherm
© ANP XTRA

In zijn woede hoopte hij dat de brand zou overslaan op het studentenhuis, maar dat gebeurde niet. Toch legde de rechtbank van Arnhem de man gisteren een ISD-maatregel op. Dat is een speciale strafmaatregel voor verslaafde draaideurcriminelen. In een speciale kliniek worden zij voor de duur van maximaal twee jaar opgenomen. Daar worden zij achter gesloten deur behandeld voor hun verslavingen, om zo een herhaling van strafbare feiten te voorkomen.

Meest gestoorde ooit

Tijdens de inhoudelijke behandeling betuigde de welbespraakte man, die tot voor zijn arrestatie verslaafd was aan alcohol en cocaïne, spijt: ,,Als het studentenhuis echt in brand was gevlogen, had ik mezelf dat nooit vergeven. Dit is verreweg het meest gestoorde dat ik ooit heb gedaan.’’

Boos

Het incident vond plaats in de nacht van 3 mei van dit jaar. Hij was op boos op de studenten, zo verklaarde hij aan de rechter. Heel boos. ,,Ik had het gevoel dat ze me treiterden, belachelijk maakten, in het geniep filmden. Ik verbleef al enkele jaren in de nachtopvang in het centrum van Nijmegen, tegenover het studentenhuis in kwestie. De studenten daar vernederden mij en mijn medebewoners, het moest stoppen.’’

Schuldig

Of de studenten zich daadwerkelijk schuldig maakten aan pesterijen, bleef tijdens de rechtszaal onbesproken. Dat de Nijmegenaar daarentegen fout zat, lijdt volgens de rechtbank geen twijfel, zo blijkt uit het vonnis. Volgens de rechtbank kwam het leven van de studenten echter niet in gevaar door de brandstichting: voor dat deel wordt de man dan ook vrijgesproken.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.