Volledig scherm
Milton Solleveld tapt bier voor Ovum-voorzitter Mart de Vree. Links: het nieuwe betaalsysteem. © Bert Beelen

Dankzij deze biertap verspilt Nijmeegse student geen druppel meer

NIJMEGEN - De Nijmeegse studentenkorpsen Ovum Novum en Carolus Magnus stappen over op een bijna automatisch biertapsysteem. De voordelen: geen verspilling, geen contant geld en minder administratieve lasten. En last but not least: de schuimprop is verleden tijd.

De schoonheidsprijs zal 'ie nooit winnen. Maar in praktische zin zijn de biertap 2.0 en zijn betalingssysteem onovertroffen. 

De nieuwe, bijna-automatische biertap - noem 'm autotap - die snel furore maakt onder Nederlandse studentenverenigingen, kent drie standen. Trek je de taphendel naar voren, dan krijg je exact een pulmaat. Trek je 'm naar achteren, dan vult het systeem precies een bierglas. Druk je op een knop op het systeem, dan vult de tap feilloos een pitcherglas (1,8 liter). 

Twee grote Nijmeegse studentenverenigingen, Ovum Novum en Carolus Magnus, schakelen er nu op over. Exit oude, vertrouwde biertap.

Gepantserde buitenkant

Quote

Omdat het systeem de perfecte hoeveel­heid bier tapt, heb je nauwelijks verspil­ling

Milton Solleveld, 'chef tap'

Zowel het nieuwe tap- als het betalingssysteem is degelijk, met een weinig fotogenieke, maar goed gepantserde buitenkant. Doordat de weg die het bier aflegt (van vat tot tuit) volledig gekoeld is, zit er nooit meer een prop schuim bij het bier als het vat wordt aangesloten, legt 'chef tap' Milton Solleveld uit, die verantwoordelijk is voor de inkoop van het vele bier bij het Nijmeegse Ovum Novum.

,,Normaal gesproken moet je de tap in het begin altijd door laten lopen, omdat er alleen onbruikbaar schuim uitkomt. Dat hoeft nu niet meer. Omdat het systeem de perfecte hoeveelheid bier tapt, heb je nauwelijks verspilling.’’ 

Om de twee of drie dagen, als de tank verwisseld wordt, moet die hoeveelheid opnieuw ingesteld worden, aldus Solleveld. ,,Het gaat erom hoeveel seconden de tap open moet staan. Dat is per tank verschillend, afhankelijk van de druk.’’

'Fijn voor veiligheid'

Brouwers: nieuwe tap geen probleem
Bavaria is de leverancier van bier aan Ovum Novum. De brouwerij uit het Brabantse Lieshout staat neutraal tegenover het gemak van het nieuwe tapsysteem. Een woordvoerster zegt dat Bavaria in Nederland vooral niet-automatische (manuele) tapsystemen plaatst. Voor het alternatieve tapsysteem dat Ovum gebruikt, hoeft Bavaria geen aanpassingen te doen, want het bedrijf vult simpelweg de drie tanks die in de kelder in het gebouw van het studentenkorps staan. Een woordvoerster van Heineken geeft aan dat de brouwerij 'zeker niet tegen' autotaps is, omdat die verspilling van hun bier tegengaan. Heineken werkt ook met enkele leveranciers van deze systemen samen, maar maakt ze niet zelf.

Het betalingssysteem oogt lomp, maar biedt de Nijmeegse studentenverenigingen grote voordelen. Er kan niet contant betaald worden, alleen met de pinpas en in de toekomst waarschijnlijk met de ledenpas. Volgens Ovum-voorzitter Mart de Vree een lichtpunt, omdat er veel minder cash in het verenigingsgebouw aanwezig is. ,,Fijn in verband met de veiligheid.’’

Het nieuwe tapsysteem is een langgekoesterde wens binnen de vereniging. ,,We dachten er al jaren over na. We wilden geen bierverspilling en het scheelt de penningmeester veel tijd, want je kunt vanuit het systeem in een oogopslag de omzet zien.’’

Ook Carolus Magnus heeft bij dezelfde leverancier (Creo) als Ovum Novum een nieuw tapsysteem besteld, dat waarschijnlijk in januari wordt geleverd. Creo levert nu aan 23 studentenverenigingen door het hele land.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Run op winterse producten in de bouwmarkten: van strooizout tot sneeuwschuivers
    PREMIUM
    video

    Run op winterse producten in de bouwmark­ten: van strooizout tot sneeuw­schui­vers

    NIJMEGEN - In bouwmarkten is het deze dinsdag een komen en gaan van klanten. Van ruitontdooiers en sneeuwschuivers en van strooizout tot ruitenwisservloeistof; op veel winterse producten is door het winterweer een run ontstaan. ,,Mensen beseffen pas laat dat ze dat soort spullen nodig hebben. Dan kan het zijn dat het zo gebeurd is met de voorraden’’, zegt Theo van der Velden, die de spullen al veertig jaar verkoopt bij de Gamma in Nijmegen-West.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.