Familie Kolff bezoekt het Besiendershuis waar hun voorouders woonden.
Volledig scherm
Familie Kolff bezoekt het Besiendershuis waar hun voorouders woonden. © Gerard Verschooten

De eeuwenoude band tussen familie Kolff en Nijmeegs Besienderhuis

NIJMEGEN - Er is een eeuwenoude band tussen de familie Kolff en het Nijmeegse Besiendershuis. In de zeventiende eeuw was het drie generaties in bezit van deze familie. Zaterdag bezochten zo'n tachtig nazaten van Wolter Kolff het monument in de Benedenstad dat nog lange tijd 'In de drie colven' heette met een bijbehorend uithangbord. 

Dat het pand tegenwoordig Besiendershuis heet, klopt eigenlijk niet, zo werd zaterdag besproken. De beziender was de beambte die de riviertol ophaalde en toezicht hield op de scheepvaart op de Waal. Die zat oorspronkelijk in een gebouw dat dichter bij de rivier stond. 

Wolter en Wouter

Wolter Kolff, de man waar de bezoekende Kolffs vanaf stammen, kocht het huis in het begin van de 17de eeuw. Hij was een schipper. Een van zijn kleinkinderen was dominee Wouter Kolff.

,,De naam Wouter komt nog  veel voor in onze familie'', zegt Lena Kolff. ,,En ook Gualtherus, een verlatijnsing van van Wouter.'' De Kolffs houden contact met elkaar via een familievereniging die al bijna een eeuw bestaat. Met een website, een familietijdschrift en een jaarlijkse familiedag.

Dit keer stond een bezoek aan het voorouderlijk huis in Nijmegen op het programma. De laatste keer dat de familie het huis bezocht was in de jaren 50 van de vorige eeuw. De Kolffs kregen een toespraak en rondleiding van Jan Wieger van den Berg die als conservator het pand beheert. 

Spookhuis

Er zijn tegenwoordig kleine concerten en theatervoorstellingen en er verblijven kunstenaars als 'artist in residence'. ,,Dit huis zit vol met eeuwenoud hout dat altijd kraakt'', zei Van den Berg. ,,Volgens sommige gasten spookt het hier.''

In de meest recente uitgave van het familieblad 'De Colve' heeft Dirk Kolff een uitgebreid verhaal geschreven over de band van de familie Kolff en het Nijmeegse pand. Ook nadat de laatste Kolff eruit is vertrokken, heeft de familie nog bemoeienis gehad met het monument.

Zo verkeerde het in de jaren dertig van de vorige eeuw in deplorabele toestand. Mede door een donatie, opgebracht door tientallen leden van de familie Kolff, heeft het pand toen van de sloop gered.

Ook is er in het Besiendershuis een glas-in-loodraam met het familiewapen. Centraal daarin staan drie 'kolven', houten hamers. Dat raam is in de jaren vijftig door de familie aan de stad Nijmegen geschonken, toen ook al eigenaar van het pand. Burgemeester Hustinx heeft het indertijd in ontvangst genomen.

Het familiewapen van de familie Kolff, te zien in het Besiendershuis.
Volledig scherm
Het familiewapen van de familie Kolff, te zien in het Besiendershuis. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.