Volledig scherm
Henk en Wil achter de toonbank van de 'Santenkraam, best een leuk winkeltje' aan de Broerdijk in Nijmegen-Oost. Na 45 jaar stoppen ze er mee. © Bert Beelen

De laatste winkel op de Broerdijk

NIJMEGEN - Drie jaar geleden vonden ze zichzelf nog veel te jong om te stoppen. Maar nu vinden Henk Hendriks en Wil Aarntzen van 'de Santenkraam, best een leuk winkeltje' in Nijmegen-Oost het mooi geweest. 

Zeventigplus zijn ze inmiddels. En zo leuk is het, eerlijk is eerlijk, ook allemaal niet meer. Vroeger wilden ze nog weleens dronken terugkomen van de beurzen waar ze hun spulletjes kochten. ,,Nu is het allemaal veel zakelijker.’’ Alle trends hebben ze bovendien in die 45 jaar ook al drie keer voorbij zien komen. 

Alleen het contact met de klanten, dat is en blijft leuk. Soms komen er wel drie generaties. Of mensen die als student in Oost op kamers woonden en later verhuisden naar Ooij of Berg en Dal komen, die komen ook nog weleens terug bij de Santenkraam. Ja, de mensen, die gaan ze missen. En omgekeerd, want vaste klanten zijn het er niet mee eens dat Henk en Wil stoppen, er is nog net geen actiecomité opgericht 'Santenkraam moet blijven'.

Conceptstore

 Maar het aantal klanten dat de winkel binnenstapt, is in de loop der jaren wel steeds minder geworden. Een winkel als de Santenkraam, met kaarten, sieraden, speelgoed, klokken, windlichten en andere snuisterijen, dat is wel geweest hoor, zeggen ze.  ,,Tegenwoordig moet het een conceptstore zijn, met kleding, een kapper en koffie’’, zegt Wil. 

Het is dat de winkel hun eigen pand is, anders had het financieel al helemaal niet uit gekund. En op deze plek een winkel, in een woonstraat, dat kan al helemaal niet meer. ,,Toen we hier 45 jaar geleden kwamen zaten er een bakker, slager, groenteboer, een timmerman, elektricien, aannemer, postkantoor en zelfs een bibliotheekfiliaal - de Broerdijk had àlles. Die winkels zijn nu allemaal weg.’’ Een opvolger, daar hebben Henk en Wil niet eens naar gezocht. Hun enige dochter koos al eerder voor een andere carrière. 

'Gesloten wegens mooi weer' 

'Nu kunnen jullie gaan genieten', zeggen de klanten bemoedigend. ,,Maar dat hebben we altijd gedaan hoor. Was het stralende dag, dan deden we de winkel dicht. Een bordje op de deur: Gesloten wegens mooi weer.’’ Eind juli, dan is de laatste winkel op de Broerdijk definitief dicht. Of eerder. ,,Als het in de winkel leger wordt. Maar we hebben nog heel veel spullen in de kelder liggen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.