Volledig scherm
De Letterbrouwerij vorig jaar. © Marcel Krijgsman

De Letterbrouwerij laat het Nijmeegse literaire leven zien

NIJMEGEN - Eigenlijk is De Letterbrouwerij de uitmarkt van het literaire seizoen in Nijmegen. Alles en iedereen die zich in deze stad bezighoudt met literatuur, presenteert zich zaterdagavond 9 september in bibliotheek De Mariënburg. 

Er zijn korte lezingen en voordrachten, bezoekers kunnen kennismaken met de jonge schrijvers Roos van Rijswijk en Thomas Olde Heuvelt en prijzen winnen bij De Literatuurquiz.

In Nijmegen zijn meer dan twintig organisaties en bedrijven die zich bezighouden met taal en literatuur. Bij De Letterbrouwerij laten ze zich allemaal zien, maar ook daarbuiten werken ze samen.

Voortouw

Die samenwerking werd een paar jaar geleden gestimuleerd door de cultuurvisie van de gemeente Nijmegen. Bibliotheek Gelderland Zuid werd aangewezen om op het gebied van literatuur het voortouw te nemen. De Letterbrouwerij is een van de activiteiten die de bibliotheek vanuit die rol heeft opgepakt. Dit jaar voor de vierde keer.

,,Maar er komt meer voort uit de samenwerking’’, zegt Bert Hogemans, directeur van de bibliotheek. ,,We stemmen onze activiteiten beter op elkaar af. Een voorbeeld: Dekker van de Vegt wilde een lezing organiseren over de nieuwste Jan Wolkers-biografie. Op 24 oktober komen bij ons twee muzikanten van De Dijk en een verhalenverteller een ode aan Jan Wolkers brengen. Dan is het logisch om die dag samen naar buiten te treden en er een Jan Wolkers-dag van te maken.’’

Kruisbestuiving

Er is meer kruisbestuiving. Zo krijgt de literaire commissie van Cultuur op de Campus, allemaal studenten, les in literair programmeren van programmamakers van de bibliotheek. Daarnaast is Cultuur op de Campus betrokken bij activiteiten in de bibliotheek.

Kennismaken met al deze organisaties kan op De Letterbrouwerij. Behalve de bibliotheek doen de volgende partijen mee: Boek op de Bank, Alliance Française, Cultuur op de Campus, Lindenberg, Literair Productiehuis Wintertuin, Dekker van de Vegt, Mensen Zeggen Dingen, Onbederf'lijk Vers, Radboud Universiteit, Op Ruwe Planken en Poëziecentrum Nijmegen.

Meedoen aan De Literatuurquiz? Schrijf je in. Informatie: letterbrouwerij.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.