De Linde derde keer in de fout met alcohol

GROESBEEK - Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft party- en uitgaanscentrum De Linde een boete opgelegd van 2040 euro omdat eerder dit jaar een jongere van 17 jaar er een biertje kreeg. 

Quote

We moeten De Linde om toestem­ming vragen

Woordvoerster gemeente

Volgens de drank - en horecawet mogen alcoholhoudende dranken alleen aan personen van 18 jaar of ouder geschonken worden. Het is de derde keer dat De Linde deze bepaling heeft overtreden. 

In 2015 kreeg het party- en uitgaanscentrum bij de eerste keer een 'bestuurlijke waarschuwing' zoals dat heet. In 2016 werd bij de tweede overtreding een boete opgelegd van 1360 euro, aldus een woordvoerster van de gemeente. 

Intrekken
Eerder dit jaar werd een derde overtreding vastgesteld: dan wordt de wettelijk bepaalde boete van 1360 euro met 150 procent opgehoogd tot 2040 euro.  Bij een vierde overtreding, aldus de zegsvrouwe van de gemeente, kan de burgemeester besluiten om de vergunning in te trekken.  

De controles op de drank- en horecawet worden in Groesbeek uitgevoerd door de 'BOA-pool' (buitengewoon opsporingsambtenaar)  uit Nijmegen. De drank- en horecawet (artikel 20) bepaalt onder meer dat het 'verboden is  om
 bedrijfsmatig alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt'.

Dat geldt ook als er biertjes getapt worden voor iemand van wie wel is vastgesteld dat die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, maar dat de drank  bestemd is voor een jonger persoon.

Gesprek

Volledig scherm
De Linde krijgt een boete van de burgemeester. Foto Hans Kouwenhoven

De gemeente heeft De Linde in eerste instantie een 'concept-besluit' toegestuurd. De Linde heeft daartegen bezwaar gemaakt en er is een gesprek geweest tussen de directie van De Linde en de burgemeester. Bovendien heeft de onafhankelijke bezwarencommissie naar de kwestie gekeken.

Dat leidde niet tot een andere opvatting bij de gemeente zodat de boete uiteindelijk is opgelegd. De Linde laat weten zich nu 'op nadere stappen te beraden'. ,,Meer willen we er op dit moment niet over kwijt’’, aldus Frans Derks van het party- en uitgaanscentrum.

Volgens de gemeente heeft tot nu toe alleen De Linde - geliefd bij vooral het jongere uitgaanspubliek - boetes opgelegd gekregen. ,,Er is wel eens naar een ander horecabedrijf een bestuurlijke waarschuwing uitgegaan, maar boetes niet’’, aldus de woordvoerster. 

Overigens wil de gemeente het besluit en onderliggende documenten - zoals het advies van de bezwarencommissie - op dit moment niet openbaar maken. ,,Daarvoor zouden we De Linde om toestemming moeten vragen’’, zo verklaart de woordvoerster.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.