Chef-Kok Emile van der Staak in De Nieuwe Winkel.
Volledig scherm
Chef-Kok Emile van der Staak in De Nieuwe Winkel. © Bert Beelen

De Nieuwe Winkel maakt kans op titel ‘beste groenterestaurant van de wereld’

NIJMEGEN - De Nieuwe Winkel in Nijmegen is in de race voor de titel beste groenterestaurant van de wereld. In totaal zijn er 39 restaurants uit 13 landen genomineerd voor Best Vegetables restaurants 2020. 

‘Nijmegen’ staat daarmee in een rijtje restaurants van Helsinki en Kopenhagen tot Barcelona, Moskou en Tokio.

,,Ik ben vereerd. De nominatie laat zien dat ons verhaal grotere bekendheid krijgt,” zegt chef-kok Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel. Dat verhaal in één zin: ‘Minder beesten, meer planten, dat is de nieuwe norm’. Van der Staak wil laten zien dat je een leuke avond kunt hebben zonder dierlijke producten. ,,Het kan ook anders.”

In het Nijmeegse restaurant, voorheen gevestigd aan de Hertogstraat en nu in het voormalige weeshuis in de benedenstad, kookt Van der Staak bewust met lokale en duurzame producten. De Nijmegenaar is beroemd om wat hij met groente doet. 

Botanische gastronomie, noemt hij het. Koken met doodgewone planten als de woekerende berenklauw en duizendknoop. De planten komen onder meer uit het voedselbos in Groesbeek. Elke maandag struint Van der Staak erdoorheen. De Nieuwe Winkel staat in de top 100 van de culinaire ranglijst Lekker 2020. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.