Volledig scherm
Verkeerssituatie op de Waalbrug op dinsdag 16 juli. © Gemeente Nijmegen

De Nijmeegse Waalbrug is op Vierdaagsedinsdag exclusief voor het wandellegioen

NIJMEGEN - De Vierdaagsewandelaars hebben op eerste wandeldag, dinsdag 16 juli, de Waalbrug (bijna) voor zich alleen. Het wandellegioen dat twee keer de brug over moet, krijgt ruim baan: al het verkeer dat Nijmegen in wil, wordt die dag omgeleid via De Oversteek. 

Ook fietsers en voetgangers vanuit Nijmegen-Noord moeten die Vierdaagsedinsdag omrijden/omlopen via de Snelbinder, het fietspad langs de spoorbrug. Het verkeer dat Nijmegen uit rijdt, heeft twee rijbanen.

In de Vierdaagseweek wordt er niet gewerkt aan de Waalbrug, zo is al voor de in maart begonnen renovatie afgesproken. In die week , vanaf zaterdagochtend 13 juli, is er één rijstrook open voor auto's die de stad in gaan;  een tweede rijbaan is voor hulpdiensten, OV-bussen, taxi's en pendeldiensten van en naar het P+R-terrein bij de Ovatonde in Resssen. Het verkeer dat de stad uitrijdt, heeft twee rijbanen in de Vierdaagseweek.

Deze verkeerssituatie is dus anders op de eerste wandeldag van de Vierdaagse als het legioen via  de Waalbrug door de Betuwe loopt. En ook anders dan normaal: tijdens de anderhalf jaar durende renovatie is er maar één rijstrook staduitwaarts en één stadinwaarts beschikbaar.

Brug wordt voor Vierdaagse omgebouwd

De aannemer begint vrijdag 12 juli om 21.00 uur met de ombouw van de brug speciaal voor de Vierdaagseweek. De Waalbrug is dan afgesloten voor auto’s; fietsers, voetgangers en hulpdiensten kunnen wel over de brug. 

Op zaterdagochtend vanaf 06.00 uur kunnen auto’s weer open de Waalbrug over. Maandagavond 15 juli tussen 23.00 uur tot dinsdag 03.00 uur is de brug wederom afgesloten voor de ombouw naar een verkeerssituatie voor de Vierdaagsewandelaars. Die dinsdag is de brug weer open voor verkeer vanaf ’s avonds 22.00 uur.

Zaterdag 20 juli gaat de brug weer vanaf 21.00 uur dicht tot zondagochtend 06.00 uur voor de ombouw naar de renovatiesituatie. Vanaf dat moment rijdt het verkeer weer over één rijstrook stad in en één rijstrook stad uit, zoals nu ook het geval is.  

Renovatie

De werkzaamheden aan de Waalbrug verlopen goed. De renovatie ligt op schema, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Gemiddeld werken er 30 tot 40 mensen op en onder de Nijmeegse brug. De grootscheepse renovatie die dit voorjaar begon, gaat anderhalf jaar duren. 

Volledig scherm
Verkeerssituatie Waalbrug in Vierdaagseweek. © Gemeente Nijmegen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.