Volledig scherm
De patrijs. Verschillende boeren in Ooijpolder en Groesbeek willen de bedreigde vogel helpen. © Jos Claassen

De Ooijpolder is stukken vriendelijker voor de patrijs dan verwacht

OOIJPOLDER Een stukje grond afstaan aan de patrijs: onverwacht veel boeren ten oosten van Nijmegen doen het, blijkt nu. In totaal komt er dit voorjaar negen hectare aan patrijsvriendelijke akkerrand bij. 

Dat is bijna twee keer zoveel als waar vereniging De Ploegdriever, die zich bezighoudt met landschapsbeheer, op had gehoopt. Vorig jaar opende de Ploegdriever de zoektocht naar boeren in de Ooijpolder. Toen hoopte Bart Willers van de Ploegdriever nog op 5 hectare. Een halve hectare om mee te beginnen leek hem toen 'al heel mooi'.

Het gaat om akkerranden van de Ooijpolder tot de Sint Jansberg. Daar komen ruigere struiken en zaden te staan, in de hoop dat patrijzen zich daar vestigen. Ooit was de patrijs een haast vanzelfsprekende verschijning in Nederland, maar nu wordt de soort met uitsterven bedreigd.

Patrijzenteller

Nu heeft de Ploegdriever negen hectare bij elkaar. De meeste grond komt van boeren, maar er zit ook een enkele particulier bij. De grond ligt in Leuth, rond het Meertje bij Nijmegen, in Groesbeek (aan de Dennenkamp en bij Klein Amerika) en aan de Groesbeekse kant van de Sint Jansberg bij Milsbeek. Het zijn losse stukken grond. ,,Maar allemaal op loopafstand van de patrijs, is de verwachting.’’

Die akkerranden worden in april en mei ingezaaid en beplant. 

Hoeveel patrijzen er nu in Ooijpolder en Groesbeek leven is onbekend. ,,Waarschijnlijk een handjevol.’’ Dat is een ander probleem, zegt Willers: ,,Er is geen zicht op.’’ Daarom komen er cursussen die vrijwilligers opleiden tot patrijzenteller.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.