Volledig scherm
De duivensport vergrijst. Foto ANP © anp

De Til: nog maar zes 'vliegende leden'

RIJK VAN NIJMEGEN De duivensport is tot Nederlands immaterieel erfgoed verklaard. Maar goed ook, menen verenigingen in deze regio. ,,Het ledental is drastisch gedaald.’’

Ooit floreerde de duivensport in Nederland. Honderdduizend mensen lieten hun vogels wekelijks uitvliegen; iedere volksbuurt had zijn eigen vereniging. Die tijd is voorbij. Het ledental van de Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO) is inmiddels gedaald tot zo’n 17.000. 

Ook in deze regio loopt de belangstelling terug. De sport vergrijst, nieuwe aanwas blijft uit. ,,Om bestaansrecht te houden, denk ik dat we gedwongen toegaan naar een samenwerking tussen de overgebleven verenigingen’’, zegt voorzitter Joop Groenen van postduivenvereniging De Til uit Ooij.

Groenens club telde ooit ruim dertig man, nu zijn er daar nog maar tien van over, waarvan slechts zes ‘vliegende leden’. ,,En vijf is de ondergrens om als vereniging aan wedstrijden mee te mogen doen. Het is kantje boord. Afgelopen jaar vierden we ons vijftigjarig jubileum. Of we de zestig halen? Sterke twijfels.’’

Tien kilometer verderop in Millingen klinkt hetzelfde verhaal. De Gevleugelde Vrienden bestond in 2017 tachtig jaar, maar het eeuwfeest halen? ,,Ik denk dat dat heel lastig gaat worden’’, zegt bestuurslid Pierre Kersten. ,,Vroeger hadden we 70 vliegende leden, nu nog maar 24. Jeugd krijg je nauwelijks enthousiast. Zij hebben zoveel andere mogelijkheden. Zie ik ook aan mijn eigen tienerzonen. Als het over duiven gaat zeggen ze alleen voor de grap: ‘afschieten’.’’

Binnenkort gaan de laatste twee postduivenverenigingen uit de polder om tafel om samenwerking te onderzoeken. Groenen verwacht dat het een kwestie van tijd is voordat ook de Groesbeekse club aanschuift. ,,Als we kunnen samenwerken zijn we voorlopig gered. Ik moet er niet aan denken dat deze prachtige sport uit de regio verdwijnt.’’

De Groesbeekse duivenvereniging De Reisduif (sinds 11 mei 1949) begon destijds met een dikke 60 leden. Anno 2018 zijn dat er nog 37, waarvan er 28 met 22 duivenhokken actief zijn, zeggen oud-voorzitter Thijs Bekers en secretaris Theo Hendriks. 

In de 22 hokken zitten zo'n 2200 duiven. Het jongste lid van de club is 17 jaar en het oudste 81. In de regio is De Reisduif de grootste vereniging . Nijmegen is de afgelopen jaren terug gegaan van acht duivenverenigingen naar twee . Ook wat de prestaties van de duiven betreft doet De Reisduif het nog steeds goed zowel regionaal als landelijk. 

Zowel Tijs Bekers ( 23 jaar voorzitter geweest ) als secretaris Theo Hendriks zijn optimistisch over de toekomst. ,,We hebben onlangs nog twee leden in kunnen schrijven. Wij zien nog geen noodzaak om met andere verenigingen samen te gaan."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.