De Vrije Markt: kleiner, maar sfeer als vroeger

VIDEOCUIJK - De Katwijkse Vrije Markt is weer open. Na twee jaar noodgedwongen sluiting, na een alles vernietigende brand, was afgelopen zaterdag de markthal aan de Korte Oijen op het Cuijkse havenindustrieterrein weer het domein van de koopjesjagers die massaal hun weg weer zochten tussen de stands vol ‘antiek’, brocante, curiosa en hebbedingetjes.

Het is kleiner, dat valt meteen op, maar de sfeer is precies hetzelfde als vroeger. Voor een incidentele bezoeker dan wel. De vaste stamgasten van de Vrije Markt en de standhouders praten toch vooral over de ‘goeie ouwe tijd’. ,,Nee, van mijn ouwe handel is niks overgebleven. Alles is verbrand. We mochten er ook helemaal niet meer in, vanwege asbestgevaar”, legt een standhouder uit aan een klant.

,,Het moet nog echt op gang komen”, constateert een standhouder. ,,Maar dat geldt ook voor mij. Ik heb nog niet eens de helft van mijn handel uit kunnen pakken. Ach we zijn weer bezig hé.” 

Voor oppervlakkige bezoeker is er toch veel hetzelfde gebleven, qua aanbod. Kleding met een hoog Roy Donders-gehalte dat gekeurd en bekeken wordt door een koperspubliek dat eigenlijk al voorzien lijkt. Curiosa waar een verzamelaar misschien zijn vingers bij aflikt, maar toch ook vooral de vraag opwerpt: ‘wat moet je ermee?’ 

Het nieuwe aanbod vermengt zich met het traditionele vrijmarkt-assortiment. Drones worden te koop aangeboden en selfiesticks. Die zullen er twee jaar geleden nog wel niet geweest zijn, maar Elvis is ook nog alom aanwezig. Terug van weggeweest. 

Volledig scherm
De vrije markt is na ruim anderhalf jaar weer open. © Ed van Alem
Quote

Of we weer gaan groeien, bepaalt eigenlijk vooral het publiek.

Marktmeester Weerepas

Fastfood
Een gedeelte van het fastfood-aanbod bevindt zich nu buiten de markthal terwijl het voeger binnenin een eigen hoek had. Moet de Vrije Markt terug groeien naar wat zij vroeger was? ,,Of we weer gaan groeien, bepaalt eigenlijk vooral het publiek”, aldus Marktmeester Weerepas. Uiteraard is het oké om weer wat groter te worden, maar dan wel op een eigentijdse manier. We moeten qua aanbod een jonge generatie aan gaan spreken. Meer ‘vintage’ en meer ‘brocante’ en toch wat minder ‘grootmoeders klok’. Dat laatste hoort er natuurlijk ook bij, maar niet meer om een hele hal mee te vullen.” 

Dus met het resultaat van een zolderopruiming op de markt gaan staan, is verleden tijd? ,,Nee zeker niet. Er is een wachtlijst qua standhouders, maar we houden altijd wat ruimte open voor de incidentele standhouder. Die kan hier voor weinig geld een stand huren voor één zaterdag. We willen een compleet aanbod, maar toch vooral ook op zoek naar de goede balans. Wat er verder wel en niet gaat gebeuren, dat zal toch vooral het publiek uit gaan maken.” 

En over publiek heeft de marktmeester de eerste dag al niet te klagen. Want voor de gemiddelde bezoeker is en blijft een bezoek aan de Katwijkse Vrije Markt toch vooral een feestje.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.